key-art_orange-e1372762986771Nationaldagen – vårt lands heligaste dag, ett strålande tillfälle att njuta av den svenska naturen, umgås med sina vänner, titta på när kungafamiljen vinkar åt sina undersåtar, grilla, trycka i sig jordgubbar tills det sprutar ur öronen på en. Eller sträckkolla på nya säsongen av Netflix succéserie Orange is the New Black.

 

Sen starten förra året har Orange is the New Black blivit en av Netflix största – och mest oväntade framgångar. Om man jämför med streamingdrakens andra stora namn som politiska spänningsthrillern House of Cards, hipsterkomedin Arrested Development och övernaturliga Hemlock Grove, är fängelseserien Orange is the New Black en smal skapelse i sammanhanget.

 

Om första säsongen handlade mest om blonda, blåögda (i dubbel bemärkelse) och gulliga Piper Chapman, så är säsong två en klar förbättring. Här får vi istället ordentlig tid att följa övriga karaktärer, och fler av dem tidigare birollerna bereds mer plats. Som den nya latinabossen i köket, Gloria Mendoza (Selenis Leyva), till exempel. Hon är inte bara en helt underbar karaktär med en perfekt blandning av humor och förmåga att ingjuta skräck i vem som helst, hon har också en backstory som är så hjärtskärande att man vill ligga i fosterställning resten av året. Dessutom är Leyva en utomstående skådespelare, en av många den här säsongen.

 

Utöver redan kända ansikten får vi lära känna Vee (Lourraine Toussaint), och Brook Soso (Kimiko Glenn). Den sistnämnda som gladeligen tar Pipers nu uttjänta krona för mest naiva fånge, och dessutom gärna drar en rad olika hippie-historier för alla som orkar lyssna. Vee däremot, hon är en av en annan sort, något som vi fattar från första sekunden. Hon är en gangster av den gamla skolan, kompis med Red och slug som en räv. Samvävd med Vees entré i serien blir också Taystees uppväxt, och som gyllene trådar löper historieberättandet om dem båda genom säsongen. Det är så bra att man blir tokig

Pin It on Pinterest

Share This