OLSSON: ”Jag vill inte låta som någon annan”

av | maj 7, 2019 | Fem album med, Framsida Startslider, Intervjuer

Med nya albumet Tropical Cologne tar OLSSON sig ann ett nytt sound som han själv beskriver som “dagen efter”. Vi har pratat med honom om att ha sitt eget uttryck, hur en hanterar din respons och varför människor önskar att de var på en konstant semester.

Nu är ditt nya album Tropical Cologne ute, hur känns det?
– Känner mig oväntat avslappnad, stolt och hoppfull.

Du fick otroligt fina recensioner på ditt debutalbum, både internationella och i Sverige. Kändes det svårt att gå in i en ny process när du hade ett så pass hyllad debutalbum i ryggen?
– Just nu känner jag att det inte finns inga begränsningar i musiken. Och det är det enda läget i livet där jag känner mig helt fri. En fantastisk känsla. Att få bra respons på musiken är bara bonus då jag inte förväntar mig någonting vid släpp. Jag tror att den inställningen har gjort att det gått way över förväntningarna vilket är svinkul!

Vad skulle du säga är den största skillnaden från debutalbumet Millions till ditt senaste album?
När jag började skriva Millions kände jag mig helt oinspirerad av all nuvarande musik runt mig. Det enda jag i början var att jag ville låta som ingenting där ute. Samtidigt var mitt liv fritt fall under den perioden och jag kände att jag hade allt att vinna och inget att förlora. Millions blev en slags befriande soundtrack till sena efterfester. Tropical Cologne handlar om dagen efter. Men det handlar fortfarande om enkla melodier och tre ackord.     

Det känns som att du har arbetat med ett lite annat sound på detta albumet, håller du med om det?
Jag gjorde en hel skiva klar som var någonstans Millions (del 2) som jag slängde. Jag ifrågasatte allt och behövde börja på ny kula. Jag ville göra musik som jag verkligen ville lyssna på själv. Som jag saknade. Jag började skriva låtar liggandes på rygg och hittade en mjukare, varmare och mer hoppfull klang. Där hade jag något. För mig är det sjukt viktigt med ett eget uttryck. Jag vill inte låta som någon annan.  

”Jag kände att jag hade allt att vinna
och inget att förlora”

Pink Rambler är den första låten som du skrev till albumet, känns det som att den satt tonen för albumet?
Exakt! När jag hittade till den låten visste jag exakt vad jag ville göra. Resten av skivan bara kom till mig efter det. Jag hittade tillbaks till mina gamla soulful crooners och byggde vidare på den känslan.  

På albumet finns en jättefin låt med GRANT, hur var det att samarbeta med henne?
– Jag har velat jobba med GRANT ända sedan jag hörde henne live för första gång. Dör på hennes röst. Sedan att hon är trevligast i musik-business gör det inte sämre. Vi kommer göra mer musik ihop.

Du beskriver låten som ett soundtrack för den som vill fly från mörkret, kan du berätta mer om det?
Jag känner att vi alla vill vara någon annanstans. Allt är bra men ingen är okej. Vi är alla på väg och vi önskar att vi var på permanent semester. Från oss själva. Från vår omgivning. Jag ville fånga det här i något varmt, dekadent, romantiskt och förgängligt. Och voila – Tropical Cologne.

Jag förstår det som att du har inspirerats av musik från tidigare årtionden. Stämmer det eller finns det några andra influenser som du har inspirerats av?
– Absolut! Nu är jag mest inne på i sällsynta Afrika-groove som Hailu Mergia, Khruangbin och allt som Steve Lacy lägger på. Han är the next big thing. Jag strävar alltid efter att göra något nytt mina idoler och ta det vidare. Så snart jag känner en sång är för liknande till någonting  slänger jag den i trasten. Det är kanske också därför det tar 3 år för mig att göra en platta haha.

Vad kommer du att ha för dig under 2019?
Spela så mycket tennis och rock jag kan.

Författare:
Emma Isberg, Skribent & redaktör

Pin It on Pinterest

Share This