Oh Wonder har tagit världen med storm genom att konsekvent släppa en låt per månad, fram tills att det efterlängtade debutalbumet släpptes i september. Därefter följde livedebuten med slutsålda gig i både Paris, New York och London. Den 10 november spelar duon på Kägelbanan i Stockholm och Popmani har intervjuat bandet om deras förväntningar, låtskrivandet och hur det var att börja sin karriär baklänges.

Foto: press

Foto: press

För dem som inte hört Oh Wonder förut, hur skulle ni vilja beskriva er musik?
– Vi strävar efter konsten av klassisk låtskrivning – intressanta melodier, meningsfull lyrik och dynamisk instrumental musik i kombination med r’n’b-beats och pianoriff.

Ni började er karriär baklänges och hade varken spelat live eller släppt ett album tidigare. Men lyckades ändå nå ut med er musik över hela världen på bara ett år. Hur gick det till?
– Vi har absolut ingen aning. Sättet som vi använde oss av när vi släppte våra låtar var månadsvis och det tillät oss att bygga upp en fin och intim relation med våra lyssnare. Det resulterade i att under slutet av året kändes det som att publiken väntade sig ett helt album. Det var som ren magi, ett slags bevis på den faktiska styrkan av internets spridning.

Nästan alla era kommande gig är slutsålda, blir ni glada eller rädda över att er karriär går så fort?
– Vi är peppade! Vi trodde aldrig att vi skulle få spela våra låtar live. Att få chansen att under en kväll omtolka låtarna och faktiskt sjunga dem inför människorna som har mest kontakt med dem är briljant. Konserterna har hittills varit den totala höjdpunkten och vi kan knappt bärga oss över att få spela mer. Alla kvällar är olika på sina sätt och vi kan inte förställa oss hur det man någonsin kan tröttna på att spela sin musik live.

Hur går det till när ni skriver låtarna, gör ni det tillsammans och vad inspirerar er till att under skapandet av er musik?
– Vi båda bidrar med skrivandet och produktionen av låtarna. Vi inspireras av en mängd olika saker såsom London, ensamhet, mänskliga relationer, kärlek, cancer, chansningar, förlust, det monotona livet, ambitioner, uppbrott och betydelsen av att finnas där för andra människor.

Vad lyssnade ni på för musik när ni var unga?
 Vi båda har växt upp med musiker som Joni Mitchell, James Taylor, Labi Siffre, Kate Bush och Elton John. I tonåren upptäckte vi även Feist och The Death Cab for Cutie. De har otvivelaktigt format och influerat oss i vårt låtskrivande och genom attityden till att skapa musik. Feist och Ben Gibbered är konstant äkta artister och man märker att deras musik inte har förändrats under åren som gått. Det är verkligen viktigt.

Jag hörde att er låt We Do skrevs på självaste på nyårsafton, kan ni berätta historian om den kvällen?
We Do skrevs på nyårsafton, klockan 01.00 hemma hos Anthony. Vi var jättetrötta och Josephine satt vid pianot och spelade ett riff. Anthony började sjunga ”All we do is hideaway”, Joshepine fortsatte sången med ”I’ve been upside down” och sedan fortsatte låten att skriva sig själv. Det var som en väldigt bisarr ”out-of-body”-upplevelse, där vi var kärl som kanaliserade en låt som var större än oss själva. Det är det som är magin i kreativiteten.

Vad kan vi förvänta oss inför Oh Wonders spelning i Stockholm nu i november?
– Ni kan förvänta er två ytterst glada människor som genom sin musik sjunger ut sina hjärtan till er, i en av våra favoritstäder i världen. Vi var i Stockholm tidigare i år när Anthony sprang ett maraton och vi förälskade oss verkligen i staden. Vi skulle verkligen vilja spendera en tid i här för att skriva nya låtar, så spelningen kommer bli väldigt speciell för oss.

Pin It on Pinterest

Share This