Off The Meds: ”Det är inte house, det är clap clap”

av | mar 24, 2019 | Intervjuer

Singelaktuella Off The Meds gör ständigt dansant och särpräglad elektronisk musik, med en bred mix av influenser. Popmanis Jonas Hallén har pratat med elektrokvartetten Off The Meds MC Kamohelo Khoaripe och en av deras tre producenter Måns Glaeser.

Måns Glaeser och Kamohelo Khoaripe ligger bakåtlutade på sängen i ett av deras hotellrum i Göteborg. “Vapea inte i mitt rum!”, utbrister Kamohelo medan han käkar på en bit kyckling. Måns släpper ut ett litet moln. Det är ett avslappnat, lättsamt gäng.

Off The Meds består av tre musikproducenter, Måns Glaeser, Carli Löf och den namnkunnige Adrian Lux. Dessutom frontas de av Kamohelo Khoaripe som ger musiken sin unika röst. De har inte hunnit släppa särskilt mycket än så länge, men har redan lyckats få gott om uppmärksamhet och uppskattning. Om inte annat är deras nominering i P3 Guld-kategorin Årets Dans ett tydligt bevis på detta.

Det är omöjligt att inte vilja ha mer. Men mer finns det. Gruppen har nämligen gott om osläppt material på lager.

– Vi är tre producenter, så vi kan jobba i skift, säger Måns. Vi kan påbörja en låt var för sig, så vi kan skapa två låtar på en dag, men uppdelat mellan oss. Det gör processen enklare.

– Vi träffas varje tisdag. Varje tisdag är Off The Meds-dag, lägger Kamohelo till.

– Vi gör oftast klart större delen av en låt under första sessionen, för det är då du kan behålla magin.

– Då blir det som en demo. Och sen går vi in och lägger in detaljerna.

– För om du jobbar på någonting för länge dödar det energin i låten. Vi behöver ha en vision om hur låten kommer bli efter första sessionen. Vi gör klart en låt till typ 75% och sen börjar vi på någonting nytt.

Det har också blivit så att de olika medlemmarna har tagit an olika roller, vilket också underlättar den kreativa processen.

– Carli är definitivt vår studiotekniker, säger Måns. Vi jobbar mest i hans studio och han är genialisk. Snabb och effektiv. Det brukar bli att han håller i kontrollerna, även om det är en låt som jag eller Adrian påbörjade hemma.

Kamohelo berättar att även om alla tar med sig sina influenser och element in i musiken så har de liknande referenser, vilket gör att de lätt förstår varandra.

– Jag skulle säga att vi gillar liknande musik men alla specialiserar sig i någonting som är annorlunda från det vi gör, lägger Måns till.

– Men när alla gör sin egen grej vet vi att “det där låter som Måns, det där låter som Carli, det där låter som Adrian.”

– Och när allt läggs ihop låter det som Off The Meds.

Det är tydligt att de ogärna vill placera sig i någon slags kategori eller genre. De tar de influenser de har och när de skapar saker tillsammans blir slutprodukterna alltid just Off The Meds, ingenting annat.

– Vi kallar det clap clap, säger Kamohelo och Måns nästan i kör.

– Det är inte house, det är clap clap, fyller Måns i. Varje låt är så annorlunda, men det finns fortfarande någon slags röd tråd.

– Ja, folk kan fortfarande höra att det är Off The Meds, men vi kan inte höra det, säger Kamohelo.

Influenser från Kamohelos sydafrikanska uppväxt och bakgrund är ständigt närvarande i hur han skapar musik. Mest tydligt blir det i hans texter, som skrivs på tsotsi talk, en sorts språkblandning som talas i Johannesburg där han är ifrån och lånar från en mängd olika språk, bland annat zulu, xhosa och afrikaans.

– Det är mycket referenser till låtar som jag sjöng när jag var liten, som jag sedan modifierar så att det blir modernt, berättar han. Mycket om att hänga med vänner, min barndom och mitt nya liv i Sverige. Det mesta jag skriver om handlar om saker i mitt vardagliga liv. Saker jag hör, saker jag ser. Jag kan inte skriva om kärlek och vemod. Om jag gör det så kommer det vara en annorlunda slags kärlek och vemod. Det skulle vara typ kärleken till en taxichaufför som gav mig en gratistur eller något.

Han fortsätter med att förklara att mycket av hans texter är referenser som bara umgängeskretsen kring Off The Meds förstår, såsom internhumor och egna slanguttryck.

”Det är inte en ansträngning och då vet man att man är någonting på spåren.”

Med låten Currency Low debuterade Off The Meds på elektroniska musikhuset Studio Barnhus, hem till en mängd svenska elektroniska akter som ständigt är i framkant, bland annat välkända namn som Kornél Kovács och Axel Boman. Det är ett skivbolag som Måns och Kamohelo kallar familj och ett samarbete de trivs väl med.

– Vi släpper nytt med dem i mars, säger Kamohelo.

– Det kommer definitivt hända mer med oss och Barnhus, lägger Måns till.

– De pushar verkligen bra svensk musik!

– Det de gör är smart, men inte på ett pretentiöst sätt. Det är en mix av roligt och bra!

Currency Low är den andra låten vi gjorde tillsammans, efter Geraas. Det var till och med innan vi hette Off The Meds, berättar Måns. Det var oundvikligt att vi skulle jobba ihop, för varje gång vi gick in i studion var vi där i tre, fyra timmar och kom ut och bara ‘woah’! Det är inte en ansträngning och då vet man att man är någonting på spåren.

På låten Veronica listas Veronica Maggio som upphovsperson, någonting som inte alls är uppenbart när en lyssnar på låten. Förklaringen ligger i att det är en sample från en osläppt inspelning.

– Carli producerade någonting för henne och hade a cappella-spår därifrån. Det slutade med att vi modifierade det och det passade bara väldigt bra när vi la på det! Vi var lite oroliga över att vi inte skulle få använda det men en dag när vi kom ut från studion stötte vi på hennes manager.

De lät managern lyssna på låten på plats och dagen efter fick de klartecken om att få använda samplen. Vidare berättar de också om den sample som är ett centralt element i Friend, där de använder sig av en inspelning av en i USA välkänd predikant vid namn T.G. Joshua för att skapa låtens härligt hjärtliga budskap.

När det kommer till Off The Meds som liveakt gör de mer än bara ett framförande av färdiga låtar som redan skrivits och spelats in. Att spela live är lika mycket del av skapandeprocessen.

– Det är nog roligast för mig för att jag blir mest nervös, säger Kamohelo. För jag vet inte vilken låt vi kommer köra först. Det är oplanerat, vi vet aldrig vad som kommer att hända. Vi planerar aldrig våra set.

De fortsätter med att berätta en anekdot där de på en spelning tog med sig en säng från hotellet. Den helvita sängen som händelsevis matchade Kamohelos redan helvita outfit var för passande för att inte ha med på scen och involvera i showen. Tydligen tog de med sig sängen och har vi tur kanske vi ser den fler spelningar i framtiden. Vi får väl se när de kör sin Off The Beds-turné.

Off The Meds nya singel Belter finns ute nu via Studio Barnhus.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Fotografi:
Adam Louli, By:larm

Pin It on Pinterest

Share This