Norra reviret: ”Vi har blivit modigare”

av | dec 4, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Imorgon släpps den Luleåbaserade kvintetten Norra Revirets debut EP Driver. Vi har pratat med Janinne Sandström Oja, Ida Johansson och Lars-Johan Sandström från bandet om den nya EP:n, den Norrbottniska musikscenen och kommande planer.

Ni släpper eran EP snart, hur känns det såhär inför?
Janinne: – Det känns nervigt men skönt. Känns som att vi har hållit på med de här låtarna och det här släppet i en evighet. Men allt blev så bra till slut, att vi släpper på Startracks känns så drömmigt. Responsen vi har fått nu innan släpp bådar gott, och singlarna vi släppte i våras togs så väl emot så det känns jättebra.

Hur har processen kring albumet sett ut?
Janinne: – Den har mest känts lång och utdragen, men så blir det väl så fort man ger sig på något större.

Ida: – Ja precis, den blev förmodligen ännu mer utdragen eftersom jag och Lars-Johan fick en bebis mitt i allt också.

Var det viktigt att ha en röd tråd temamässigt genom EP:n eller gick ni mer på känsla?
Janinne: – Det är nog mer känsla än detaljerad plan skulle jag säga, men jag tycker att det går att hitta en röd tråd ändå.

Ida: – Ibland förvånar det mig att det faktiskt känns som att de har en röd tråd. Låtarna blev ju till på väldigt olika sätt och över en ganska lång tid så det hade nog lätt kunnat bli spretigt.

Lars-Johan: – Jag skulle säga att vi har försökt skita ner soundet och skapa lite större ljudbilder än tidigare. Låtarna bygger mera på sin enkelhet än tidigare vilket gör att dom kanske blir tydligare. Tror att det kanske är det som är upphovet till den röda tråden.

Har ni inspirerats av någon speciell genre eller artist under processen?
Janinne: – Det är väl mer gällande mixning som vi har inspirerats av andra, inte så mycket under tiden vi skrev låtarna. Några som kan nämnas är Franz Ferdinand, Hurula, Säkert!, Caesars och Kasabian.

Det står ofta att ni kännetecknar det typisk norrländska på den alternativa musikscenen, kan ni känna igen er i den beskrivningen?
Janinne: – Det kan vara svårt att veta vad det egentligen betyder, men det finns mycket sanning i det ändå haha. Det beror nog mycket på att vi bor på en sådan störd plats där det är ljust dygnet runt en del av året och jävlart becksvart en annan del av året (som nu innan snön har kommit, man vet fan inte vart man är ibland). Man kanske blir knäpp av det på ett sätt som påverkar soundet haha.

Ida: – Jag håller med Janinne, det är ju dock inget medvetet val från vår sida i alla fall.

Som infyttat Lulebo så känner inte jag att musikscenen här är så stor, hur upplever ni att Luleå är som musikstad?
Janinne: – Jag tycker att det har varit ganska trist här ett bra tag, tyvärr. Känns som att det finns brist på folk som vill arrangera spelningar och att det beror mycket på det. Jag upplever inte att det fylls på med unga som arrangerar grejer och spelar i band på samma sätt som för tio år sedan heller och det känns synd. Obs, kan också bara vara jag som har blivit gammal och inte hänger med.

Ida: – Pratar ofta om att det borde hända mer. När det väl gör det stannar jag ändå hemma och ser på tv så shame on me.

”Men det är ju ovärderligt att det finns människor som bryr sig om det man gör”

Hur har ni som band förändrats från första singeln till idag?
Janinne: – Mycket, allt var lite awkward i början när vi inte kände varandra och skulle lära oss spela ihop och skriva låtar. Men det är ju inte konstigt att det tar tid, det är en självklarhet att det gör det. Nu när vi har kört ett tag så tycker jag att vi har blivit modigare och att vi alla siktar på att utvecklas för varje nytt projekt vi gör.

Lars-Johan: – Vi alla inspireras nog av ganska olika genrer och i början spretade vi nog därför åt väldigt olika håll. Allt eftersom vi spelat mer tillsammans har vi blivit mer samspelta och vi börjar kanske hitta ett eget gemensamt sound.

Det känns som att det finns väldigt höga förväntningar på det ni släpper, många som tycker att det ni gör är väldigt bra. Hur är det att släppa musik när man vet att många har förväntningar på en?
Ida: – Oj, tror du det? Så jävla fint (och lite nervöst) i så fall!

Janinne: – Vi har i princip från start fått fin respons och det är toppen, men jag har nog lite svårt att ta in det. Men det är ju ovärderligt att det ens människor som bryr sig om det man gör, det är det finaste som finns och inget man kan ta för givet.

Vad händer för er framöver? Blir det kanske rent av ett album?
Janinne: – Nu närmast så ska vi ner till Stockholm och dra släppet tillsammans med Nord & Syd på Scalateatern den 6 december. Sen är det fullt fokus på att skriva, skriva, skriva nytt. Vi har börjat så smått och har en massa gamla idéer som man kan plocka upp på nytt så vi får se vad det blir.

Ida: – Men jo, tanken är ju att det ska resultera i ett album!

 

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Fotografi:
Karl-William Sandström

Pin It on Pinterest

Share This