Nina Nesbitt: ”Jag har alltid varit besatt av ord”

av | Nov 25, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Den skotska singer-songwritern Nina Nesbitt kombinerar pop och RnB på ett sömlöst sätt och imorgon hittar vi henne på Debaser Strand som support till Lewis Capaldi. Vi har pratat med Nesbitt om hennes kommande album och processen bakom det.

Imorgon kan en se dig live på Debaser Strand, kan vi förvänta oss att höra något osläppt material från ditt kommande album?
– Ja flera! Några låtar från albumet har redan släpps så de kommer ni att känna igen. Att framföra nytt material live och i ett mer avskalat format ger mig att en bra uppfattning om hur reaktionen väl kommer bli när jag släpper musiken. Det hjälper mig att plocka ut vilka låtar som ska släppas enskilt som singlar.

Berätta om din nästkommande singel Colder!
– Det tycks ha blivit en favorit hos fansen under mina spelningar så jag är väldigt peppad på att äntligen få släppa den. Det var den sista låten jag skrev på albumet och den var en av de enklastaste låtarna på skivan att skriva, men svårast att producera. Till en början använde jag mig endast av pianot, men jag har redan flera ballader så jag bestämde mig för att jag ville ge låten lite mer energi på inspelningen.

”Jag har lärt mig att identifiera mina styrkor och svagheter.”

I februari släpper du ditt andra album The Sun Will Come Up, The Seasons Will Change. Vad har du för förväntningar på det kommande året och hur känns det nu när releasen närmar sig?
– Jag ser verkligen fram emot att släppa albumet. Jag är väldigt stolt över det och jag älskar varje låt på skivan. Jag ser verkligen fram emot att höra vad folk tycker om den. Jag hoppas att det här albumet kommer att ta mig runt om i världen. Innan har vi gjort flera konserter i USA, Storbritannien och Europa, men jag skulle verkligen vilja åka till Asien.

Du berättade att Nina år 2018 inte är samma Nina som 2013, hur har du och din musik förändras under de senaste åren?
– Jag tror egentligen bara att jag har vuxit upp. Jag skrev mitt första album när jag var mellan 17 och 18 år och det senaste albumet skrev jag mellan 21 och 23 år, så jag har mognat naturligt under tiden som gått mellan skivorna. När jag flyttade till London fick jag chansen att samarbeta med många olika personer, vilket har lärt mig att identifiera mina styrkor och svagheter och det har bidragit till soundet på albumet. Jag tror att jag är mer säker på vad jag gör nu än tidigare.

Du har jobbat på ditt kommande album i tre år, hur såg processen ut och har dina förväntningar på skivan förändras under tiden som gått?
– När jag började arbeta med skivan var jag osignad och skrev till mestadels musik till andra artister. Det var ett bra sätt att jobba eftersom det innebar att jag skrev utan att ha mig själv i åtanke. Det blev ett fritt sätt att skriva och jag lät mig själv experimentera med många olika genrer och sound. Loyal To Me och Somebody Special var från början menade till andra artister, men det slutade med att jag bestämde mig för att behålla låtarna eftersom jag tyckte så pass mycket om dem.

”Att skriva åt andra har hjälpt mig att upptäcka mitt eget sound.”

Vad vill du förmedla till dina lyssnare på The Sun Will Come Up, The Seasons Will Change?
– Jag ville skapa ett album som får en att känna något. Jag skrev det som en form av terapi för hur jag kände då och jag hoppas att lyssnaren också kan känna en tröst eller trygghet i låtarna oavsett vad de går igenom.

Är det viktigt för dig att dina lyssnare kan relatera till din musik?
– Som en berättare och lyriker är det väldigt viktigt att en kan relatera till texterna och det är alltid det främsta målet. Men det måste också vara igenkännande och riktigt för att jag ska kunna sjunga det.

Du är väldigt uppskattad för din lyrik, har du alltid varit bekväm med att använda dig av lyrisk observation?
– Jag har alltid varit besatt av ord. Jag brukade skriva dikter och noveller som barn och så småningom började jag att sätta ord på musik när jag var runt 10 år. Det är något som kommer väldigt naturligt för mig och sångskrivandet känns som en slags form av meditation.

På ditt kommande album har du tagit en ny musikalisk riktning, vad har dina influenser varit?
– Jag flyttade till London och började samarbeta med både gamla och nya personer och de har influerat mig mycket. Att skriva åt andra artister har hjälpt mig att upptäcka mitt eget sound. Jag har lyssnat på många historier under tiden jag skrev det här albumet och många genrers för den delen med. Allt från Alanis Morissette till J Cole.

Författare:
Elin Strömberg, Chefredaktör

Fotografi:
Luc Coiffait

Pin It on Pinterest

Share This