Idag släpper Niki & The Dove sitt efterlängtade album Everybody’s heart is broken now. Popmanis Nicklas Kihlberg har lyssnat och möter duon på ett övergivet slagfält.

Cover_Everybody_600RGB[1]

Jag har inget minne av hur jag först kom i kontakt med Malin Dahlström och Gustaf Karlöf, men någonstans runt år 2010 slog DJ, Ease My Mind ner som en bomb i mitt liv och kanaliserade all min tonårsilska. Den där låten förändrade också min relation till musik. I låten finns en uppmaning att låta musiken lösa allt: Mitt hjärta är krossat och du måste rädda mig. Någonstans där och då insåg jag också poängen med att låta musiken beskriva känslorna där inne. När du vill gråta. När du vill sparka. När du behöver kraft för att springa bort. När du behöver styrka för att komma tillbaka.

På Emmabodafestivalen år 2011 när jag fortfarande kunde finna mig i att bada i lera såg jag ett band. Jag såg alltid maximalt ett band på festival. Resten av tiden satt jag i min campingstol, lyssnade på Waka Waka och fördömde världen. Men 2011 såg jag alltså ett band och det var  Niki & The Dove. Ensam i leran mitt på blanka dagen stod jag och lät dem ease my mind.

Det har gått fyra år sedan debutalbumet Instinct. För mig har Niki & The Dove på något sätt blivit en uppväxtskildring. Albumet som släpps idag, Everybody’s heart is broken now, beskriver allt det som kommer efter skriken, sparkarna och tårarna. När din tro på att världen går att förändra blivit sargad och du mest undrar vart du är på väg. Du är lämnad på ett övergivet slagfält. Förlorad. Ärrad. Bortkommen. Men ständigt påmind av romansen.

Albumet blir en hyllning till musiken och en fortsatt uppmaning till att när inget annat finns där låta dig omslutas av tonerna och bara försvinna. Du kan också bli hjälte en dag, men kanske inte just nu. Rent musikaliskt är albumet genialiskt. Dahlström och Karlöf utvecklar den elektroniska musiken på ett lysande sätt och ger den känslor på ett nytt sätt.

Miami Beach, vilket är ett av albumets bästa spår beskriver känslan när du precis har gråtit klart. När du med rödsprängda ögon märker att andningen normaliseras och du tänker att världen kanske inte är fördärvlig ändå. Åtminstone inte hela tiden. Det här är musik för dig som inte vill gå hem, men också för dig som inte riktigt vet var du känner dig hemma.

Det nya albumet är inte kraftlöst, det är bara mindre kraftfullt än duons första. Samtidigt krävs det en styrka för att fortsätta dansa trots att alla andra gått hem. Den där känslan av att världen går under men du fortsätter leva ändå. På Everybody’s heart is broken now finns den känslan ständigt närvarande. Men här finns också konstaterandet att du faktiskt inte är ensam om att känna så. Det finns ett budskap om att du inte är ensam. Det är inte bara ditt liv som kraschar varje dag. Varenda människas hjärta är krossat nu.

Pin It on Pinterest

Share This