Newkid: ”Jag måste skapa för att vara glad”

av | aug 20, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

För Newkid, eller Alex som han också kallas för, är skapandet och musiken ett behov. Efter en lång paus är artisten tillbaka, och i år släpper han två nya EP:s.

– Jag behöver skapa saker av olika slag för att vilja vakna på morgonen, säger Alex.

Alex beskriver tiden han var borta från musiken som ett jättestort tomrum. Han har känt hur det var att inte producera musik, och han gillade det inte.

– Jag måste göra det för att vara glad.

Även om musiken är Alex största plattform för skapande så är det egentligen bara ett av hans sätt att få utlopp för kreativiteten.

– Jag hade en jättekonstig period för några år sedan när jag laddade ner 3D-program och gjorde möbler. Då fick jag samma typ av kickar som jag får av att göra musik.

Han säger att han blir som manisk när han skapar. Med möbelprogrammet kunde han sitta 16 timmar i streck.

– Det är därför det är bra att skapa med någon, för då brukar folk alltid påminna mig. Den producenten som jag jobbade med i dag frågade mig ’fan käkar du aldrig eller?’ och det var ju en pik att nu kanske det är dags att äta något, säger Alex.

Men när Alex med tiden har tröttnat på andra former av skapande så har musiken varit bestående. Att designa möbler höll till exempel bara i tre dagar. Så ska han jobba med andra saker i framtiden så tror han ändå att de kommer att vara rotade i musiken.

– Det känns som att musiken är en bra plattform att stå på för att komma in på andra saker, säger Alex.

En dröm han har är att bli arkitekt, ett mål som han hoppas kunna nå någon gång i livet.

– Eller om jag bara väljer att bygga mitt eget hus när jag blir äldre eller någonting, säger han.

Alex växte upp samtidigt som Uddevallabron byggdes, och han berättar hur han såg den växa fram från bara stommen till dess att den var klar. Det var bland annat den som från början födde viljan att skapa hos honom.

– Jag tycker att det var så majestätiskt. Den stod för något mer än bara en bro. Det var någon som hade tänkt till liksom. Där någonstans tror jag att jag blev intresserad av hur man väljer att forma saker, säger Alex.

Han harklar sig.

– Den är fet. Den var fetare förr kanske när jag var mindre, men jag tror den där sparkade någonting i mig.

”Jag var hundra procent hela tiden”

Alex slog igenom år 2011 med hitlåten Jag gråter bara i regnet. Då var Alex 20 år gammal. När han kollar tillbaka på vem han var då ser han en stor förändring.

– Jag var väldigt energisk. Jag är fortfarande väldigt energisk men jag var superenergisk. Jag var ju nästan direkt flyttad från Uddevalla och var verkligen ”nu ska jag ta över världen”.

Under åren tycker han att han har fått livserfarenhet och blivit lugnare. Han har lärt känna sig själv och sina värderingar samtidigt som han lärt sig att avgöra vilka relationer som är värda att ha i sitt liv.

– Sedan dess har min musik – oj, Alex stannar upp.

I andra änden av telefonen låter det som att några barn går förbi. Alex skrattar och säger något till dem.

– Jag sitter utanför studion, ser på folk, säger han.

Alex berättar att han tycker att musiken har förändrats med hans person, både rörande vad han pratar om och hur det låter. Det var väldigt mycket energi i hans första platta, något som han ibland kan tycka gör att den blir jobbig att lyssna på nu i efterhand.

– Det är som att ’fan, mannen du får ju lugna dig litegrann. Du får ju’, Alex skrattar. ’Du får ju andas lite’. Det var verkligen full gas hela tiden, men det speglar ju också vem jag var då. Jag var hundra procent – överallt – hela tiden.

Samtidigt har det gått så pass lång tid att Alex ändå kan uppskatta musiken och energin han hade. Han förstår var energin kommer ifrån, och han tror att den behövde få utlopp för att han inte skulle bli frustrerad och arg.

– Jag behövde typ gasa. Så jag blir nog mer trött på han jag var då när jag kollar tillbaks på honom som den jag är nu, säger han.

Alex skriver ofta utifrån perspektivet att han ska känna sig stark av musiken när han sedan lyssnar på den. Det är också det han vill att lyssnaren ska känna. Och det händer ibland att folk säger till Alex att de känner sig mindre ensamma när han pratar om sina problem. Han säger att hans musik är som bäst när han är som ärligast. För det är just när han säger så sanna saker som möjligt som han känner som mest.

– Det känns som att musik ska komma… Komma från ett ärligt ställe liksom, säger Alex.

Ibland sitter han på tunnelbanan och iakttar omgivningen och skriver ner detaljer på sin mobil. Utifrån det kan han senare skapa musik utifrån händelser eller scenarion som han själv har varit med om.

– Livet inspirerar mig. Vad man är med om och vilka man träffar, säger Alex.

De största influenserna i Alex musik är sådant han lyssnade på när han var yngre. Ne-Yo har mest påverkat hur Alex skriver sina låtar, bland annat tycker han att det är inspirerande hur artisten kan vara fyndig i sina texter. Ett annat namn som kommer upp är R. Kelly, som också nämns i ett antal av Alex låtar. Låten Samma gäri som Alex har gjort tillsammans med Nor är en svensk version av låten Same Girl som R.Kelly gjorde med Usher.

Samma gäri är bara en av flera låtar på SS18 som handlar om olycklig kärlek, och det är något som Alex planerar att fortsätta att skriva musik om.

– Det finns väl få saker som är så starka som ett breakup.

Att SS18 handlar mer om olycklig kärlek än Alex tidigare musik tror han beror på att han varit med om fler seriösa relationer än när han släppte sitt första album. Under åren som han inte var aktiv hade han många relationer som har påverkat hans musik.

– Bland annat är det en kärleksrelation som har fått mig att spotta ut låtar om kärlek.

Alex skrattar. Det är ett medryckande skratt. Han tänker efter.

– Det är så jäkla konstigt att säga kärlek hela tiden. Det är ett skitkonstigt ord… Men jag vet inte om det finns något bättre.

Samtidigt som Alex kan vara ganska personlig i sina texter så har det alltid känts viktigt att behålla ett privatliv. Och han ser en skillnad i att diskutera vad han delar med sig av i musiken gentemot att diskutera privatlivet direkt.

– Det hade varit konstigare om jag sa alla de saker som jag säger i låtarna direkt till någon. Genom musik så känns det inte lika läskigt.

Alex ändrar sig.

– Fast samtidigt också ännu läskigare. Åh vad konstigt, det är både och.

Inom de närmsta månaderna kommer Alex att släppa ytterligare en EP. AW18  är en uppföljning till SS18 som släpptes tidigare i år. Tanken var att han skulle släppa dem båda som ett fullt album, men han upplevde en tydlig skillnad mellan låtarna och valde att dela upp dem istället.

– Det var som två världar, en som var vårigare och somrigare och en som var mer höstig och vintrig, säger Alex.

Men vad är egentligen skillnaden mellan höstig och vårig musik då? Alex pustar länge.

– Otroligt bra fråga egentligen… Det är bara något man känner.

Han utvecklar vidare, att det kanske är mer tempo i de somriga låtarna och att det kan vara mer lockande att lyssna på lugna låtar under hösten.

Utöver att jobba på EP:n kommer Alex också att spela en del i sommar, och gästa på två låtar som släpps i mitten och slutet av juli. Den ena låten är med Vinter och den andra är med Ros.

Författare:
Sofia Ekberg Ekendahl

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This