The National: ”Tiderna har helt förändrats”

av | Sep 8, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

The National är hyperaktuella med det nya albumet Sleep Well Beast. Inspelat i bandets egenbyggda studio har bandet tagit en ny infallsvinkel på albumkonceptet. Popmani passade på att ta ett kort snack med Aaron Dessner och Bryan Devendorf om processen bakom skivan.

Ni har arbetat lite annorlunda under den här skapandeprocessen. Var spelade ni in det någonstans?
Aaron: – Det som du ser på omslaget är studion vi spelade in i. Vi byggde den på min gård i Upstate New York. Där låg en gammal lada som vi rev för att bygga något specifikt för bandet.

På vilket sätt är studion speciell för er?
Aaron: – Vi plockade helt bort kontrollrummet ur studion och skapade en öppen och mer samarbetsvänlig yta. Alla kan ha sina instrument inkopplade samtidigt istället för att jag ska domdera vem som gör vad när.

Bryan: – Det var mer avslappnat jämfört med våra tidigare inspelningar. Vi hade mycket mer tid att göra oss hemma och sätta våra ljud.

Känns det som att det gjorde avtryck på skivan?
Aaron: – Inspelningarna pågick en månad i taget flera gånger under några år. Vi spelade in väldigt mycket musik och lite av det hamnade på skivan. Det är lite av ett nytt kapitel för bandet.

Bryan: – För mig känns skivan mindre sönderarbetad. Det finns mer plats och låtarna är längre än vanligt.

Är det något spår som känns viktigare?
Aaron: – Skivan är väldigt mycket ett album. Det är mycket mer en helhet än olika spår. En blandning av elektroniska och organiska element som representerar bandet och det vi vill göra.

Bryan: – Varje spår är viktigt för albumet eftersom allt hänger ihop. Tillsammans blir det en en härlig mörk nyans.

”Det är fortfarande samma instinkter och ambitioner som driver oss.”

Har ni hämtat inspiration från något mer än den nya studion?
Aaron: – Vi har träffat många inspirerande människor när vi varit på resande fot. I Berlin samarbetade vi med flera elektroniska artister för att ta fram nya sound till albumet.

Ni har varit ett band väldigt länge nu och aldrig bytt några medlemmar. Tror ni att det har påverkat er?
Bryan: – Vi har utvecklats som människor men också som ett kollektiv. Det är fortfarande samma instinkter och ambitioner som driver oss. Vi har bara lärt oss vad som fungerar och inte fungerar.

Hur känner ni inför konceptet band idag 2017? Det känns som att soloartisterna har tagit över ledartröjan från när ni startade.
Bryan: – Tiderna har helt förändrats. Jag förstår knappt hur folk väljer att starta ett band idag. Internet har verkligen förändrat mycket i världen. Folk konsumerar musik mer och snabbare än någonsin, men mycket färre lyssningar per låt.

Aaron: – Det är väldigt få band idag som verkligen är ett kollektiv. Vi har inget universalgeni som gör allt arbete i bandet. Det är mer som ett familjeband, kamratskap eller en speciell vänskap. När vi gör någonting bra är det en fantastisk sak vi gör tillsammans. Jag älskar konceptet band. Och även om det känns lite uttjatat finns det en speciell kemi mellan i det.

Författare:
Erik Magnusson, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This