SVT:s dokumentärserie Modellpojkar gjorde succé när den hade premiär förra året. Inte långt senare belönades serien med Kristallengalans pris för årets realityserie. I dag, den 23 september, sänds första avsnittet av nya säsongen inför förväntansfulla fans. Seriens producent Nathanel Goldman berättar att vi kan se fram emot kärlekshistorier, fördjupade personporträtt och en systerserie där tjejernas sida skildras.

981390_10152953912720651_1029859693_o

 

 


Vad kan vi förvänta oss av den nya säsongen?
Den här säsongen har vi sju modeller varav alla är nya förutom Andreas Brunnhage. Vi har åkt runt i bland annat Hong Kong, New York, Istanbul och Hamburg så det blir flera nya platser också. Förra gången handlade det mer om villkoren i branschen medan vi den här gången har försökt skapa fördjupande personporträtt. Vi har fokuserat på hur modellerna mår och hur de ser på sig själva. Det är en serie om unga människor som fått en ovanlig möjlighet.

Varför har flera av förra säsongens killar försvunnit?
Av många olika anledningar. Vissa jobbar inte lika mycket längre. Andra kände vi att vi berättat färdigt historien om. Det hade inte varit lika givande som att hitta helt nya karaktärer med nya berättelser. Det är kul att leverera nya ansikten.

Stämmer det att ni även följt tjejer den här gången?
– Ja. Vi gör en parallell produktion som heter Modellflickor men har valt att inte blanda upp tjejer och killar i serierna. Istället har vi skapat två syskonserier. Tjejernas sida var annorlunda på många sätt.

Vad är den största skillnaden för tjejer och killar i branschen?
För tjejer är det mer på allvar. De tjänar stora pengar och jobbar på ett helt annat sätt än killarna. Deras arbete är mer svart och vitt, kontrastfyllt liksom. Det som är jobbigt är verkligen jättejobbigt och det som är glamouröst är verkligen glamouröst.

Tror du att idealen i branschen är ett problem?
Jag kan bara tala för min produktion och det jag försökte belysa i serien. Jag inga åsikter om idealen men tror att det är helt olika för olika personer. Vissa av modellerna vi pratat med har berättat att deras agenter bett dem gå ner i vikt medan andra inte känt någon press överhuvudtaget.

Tycker du att modebranschen ibland kan bli rasistisk och bara fokusera på vita människor?
Det har jag inga åsikter om över huvud taget. Modebranschen efterfrågar vissa typer av utseenden och ideal vilket per definition blir exkluderande i alla former  etnicitet, ålder, kön och så vidare. Det är en liten klubb för ett fåtal människor. Men jag säger inte att den är rasistisk.

Ser du någon annan problematik med modellyrket?
Modellerna blir lämnade vind för våg ute i världen när de är väldigt unga. Vi följer till exempel en kille som gör sin första utlandsresa själv till Hong Kong. Det skildrar svårigheterna med att komma som ung kille till andra sidan världen och klara sig helt på egen hand. Det handlar om kulturkrockar, att vara ensam, bli vuxen och klara sig själv vilket blir ett problem, speciellt om man är ung.

Vad är ditt bästa minne från inspelningarna av den här säsongen?
Kärlek är alltid väldigt fint. Vi hade en oväntad kärlekshistoria och dejt förra säsongen och jag är glad att vi fick det den här gången också. Det är kul med dokumentärt berättade, man vet inte vilka vändningar det tar. En tråkig situation kan resultera i en stark kärlekshistoria. Det är roligt för tittarna men också fint att varje situation kan vara början på något meningsfullt och vackert.

Här går första avsnittet att se.

1172315_10153195676085615_507842623_o

Nathanel Goldman och modellerna från första säsongen tar emot pris på Kristallengalan.

Pin It on Pinterest

Share This