Nära 60 kvinnliga artister släpper låt till förmån för ROKS

av | mar 22, 2018 | Artiklar, Ny musik

Efter att hösten 2017 kantades efter det ena #metoo-uppropet efter det andra kände medlemmarna i Vo PAM att de ville göra något mer. Ett par månader senare släpper totalt 56 artister en gemensam låt – där intäkterna oavkortat går till ROKS.

En kan tala om tiden före #metoo, men inte efter, då upprop och förändringar fortfarande sker. Rättare sagt, de har bara startat. För ungefär ett år sedan skrev Pernilla Söderblom, låtskrivare, producent och medlem i Vo PAM, låten Vad dom än säger, men kände att det kanske inte vore helt problemfritt att släppa låten. Bandet Vo PAM har visserligen en stark låtlista bestående av flertalet engagerande och samhällskritiska låtar, men denna kände annorlunda.

– Jag kan inte tänka mig in i låttexten allt för mycket, eftersom den kommer ur egna och andras verkliga erfarenheter som påverkat och fortfarande präglar så många människors liv, för då börjar jag alltid gråta, säger Pernilla Söderblom.

Vad dom än säger tar upp allt från obetalt hemarbete till övergrepp, till att vara rädd hem på vägen hem på natten. Den riktar sig till en ung flicka och vad som – eventuellt – kommer att hända henne.

Men så kom #metoo, och kort därefter började de olika branscherna göra sina egna upprop, däribland Sveriges musiker, under #närmusikentystnar. Vo PAM började då fundera på att göra en gemensam inspelning med andra kvinnor.

– När #metoo hände så kändes det så himla träffande. Låten grundade sig i min egen upplevelse, men genom alla berättelser blev det bekräftat att det här händer mer än mig, säger Pernilla Söderblom.

Via diverse grupper på internet gjorde bandet ett utrop där de sökte intresserade artister. Svaren kom snabbt och i mängder, snart hade närmare 200 personer intresserat sig. På grund av logistik och geografi blev det dock 56 artister som medverkar på låten nu fyra månader senare. Bland dessa finns välkända namn som tillexempel Kajsa Grytt, Sarah Riedel, Shirley Clamp och Elin Ruth Sigvardsson. En av artisterna som inte tvekade en sekund att delta var Blenda.

– Redan förra året släppte jag en låt som handlar om att få dickpicks skickade till sig och, det blev sådan diskussion – men fick väldigt positiv feedback, då det är en sådan grej en kanske inte alltid vågar snacka om men som jag tycker är sjukt viktigt att lyfta. Det och denna låt berör sådant en borde prata om i skolor. Det är så lätt att lärare är sådär ”Han tog väl lite på dig för att han tycker om dig”, vilket är så typiskt, det är ju så många som mår dåligt över det här men inte vet hur de ska ta itu med det, säger Blenda.

”Kan en kvinna få leva” är ett samtida bevignat ord, populärt tillskrivet Kakan Hermansson. Oftast används det som en replik på all kritik kvinnor får för att egentligen allt de gör, tillexempel intressera sig för smink, för vad de har på sig – eller inte, vilka de dejtar, att de ska vara goda förebilder, ta hand om hus och hem och göra karriär, med mera med mera.

– Jag blev lite tagen på sängen i samband med #metoo när jag i Nyhetsmorgon fick frågan och kom ut med att jag själv varit med om våld i en relation. Det hjälpte mig att jag fick öppna upp mig om min historia även om jag inte var så förberedd på det. Men jag tror också att många andra kvinnor just efter #metoo har vågat berätta sina historier. Jag tycker att vi ska fortsätta med det för det känns också som att en skäms och det ska man ju inte behöva göra. Jag ska ju inte skämmas för något jag inte har gjort, säger Blenda.

Verkligheten är ju att en kvinna inte får leva. Inte i fred i alla fall, och ibland får de inte leva vidare alls. Något som ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är väl medvetna om. När de blev tillfrågade att vara emottagare av intäkterna till låten tvekade de därför inte.

– Sedan #metoo har vi märkt att fler har insett och förstått att mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn inte är något enbart en kvinna utsätts för utan det här något som vi alla kvinnor, tjejer och barn lever i och utsätts för på olika sätt, säger Zozan Inci, ordförande för ROKS. Vi har inte någon statistik ännu på hur #metoo har påverkat hur kvinnor söker sig till oss, men hur erfarenhet generellt är att det är fler som hör av sig, men också att det är fler som vill engagera sig och att det finns ett ökat intresse för att hjälpa till.

ROKS företräder runt 100 kvinnojourer i Sverige och har startat Aurorafonden som fördelar medel till kvinnor och barn som bor på skyddade boenden eller som söker sig till kvinnojourer.

Vad dom än säger hörs alltså närmre 60 artister sjunga, versernas textrader är fördelade på artisterna, men under refrängen stämmer alla upp och bildar en otroligt mäktig kör. Tillsammans är de också fler än på den klassiska We are the world-låten från 1985.

­– Det har varit väldigt utvecklande för oss, och skapat mycket mer samarbeten. Jag hoppas att låten kommer att spelas mycket, men det är också väldigt många artister som vill samlas, så jag hoppas också att vi får komma ut och spela låten i sommar, säger Pernilla Söderblom.

Författare:
Clara Kron, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This