girlsb

Foto: http://www.moviesnxs.com

Vi ser henne överallt. På tv, i sociala medier och på nöjessidorna i kvällspressen. Hon har blivit geniförklarad av vissa och hårt kritiserad av andra. Jag pratar givetvis om Lena Dunham som är högaktuell med sin serie Girls som hon inte bara spelar huvudrollen i, utan även skrivit, producerat och regisserat. Girls, som handlar om fyra tjejer i 20-årsåldern i New York, har nyligen haft premiär på SVT och andra säsongen finns ute på diverse video-on-demand sidor.

Det råder  delade meningar om serien och mycket av kritiken i debatten kretsar kring avsnitt 5 ur säsong 2. I korta drag så möter Dunhams karaktär Hannah läkaren (därav rik) en äldre man  som enligt många faller under kategorin ”snygg”. Hon spenderar två sensuella, nakna dagar med honom för att sedan återgå till sin vardag.

Ett återkommande inslag i serien är nakenhet. Dunham är ingen blyg viol och karaktären Hannah är ofta naken och filmas emellanåt ur mindre smickrande vinklar. Hon är inte pinnsmal, har inte särskilt stora bröst och har runda höfter. Men hon vägrar att skyla sin kropp och drar sig inte för att ta på sig  korta klänningar eller tröjor som lämnar lite åt den egna fantasin – och det är just detta som väcker irritation hos en del kritiker.

Tidningar som Slate och Entertainment Weekly sticker inte under stolen med att de tycker att avsnittet är ”för bra för att vara sant” och spekulationerna kring att det bara skulle vara en dröm haglar. De anser att hon är för ful för honom – för han spelar ju i en helt annan division. Men vilka är de som tycker att de har rätt att döma Dunhams karaktär, kritisera hennes utseende och rättframma, ibland lite arroganta, elaka sätt att vara? Det är männen. Och jag vill bara påpeka lite kort att när en inte så värst vacker man har fått fatt i en vacker kvinna så är det inte en käft som höjer ögonbrynen. Han försvaras, men hon kan lika gärna vara en s.k. golddigger.

Jessa, Hannahs ena vän i serien är i en liknande relation. Hon är tillsammans med en äldre, rik man som också kan falla under kategorin ”snygg”. Hon själv är arbetslös och tar dagen som den kommer. Men har den karaktären fått kritik? Anses den relationen vara ”för bra för att vara sann”? Tydligen inte, för Jessa råkar inte vara lika ”ful”.

Detta tankesätt, eller reaktion, känns jävligt förlegad. Visst pryds tidningsomslagen fortfarande av retuscherade kända personer och bantningstipsen är alltid nära till hands. Men jag trodde ändå att idealen var på väg att vända, eller åtminstone att media kan förlika sig med att det finns fler människor i världen att öppna ögonen för än de pinnsmala, ganska svaga förebilderna. Att männen tar stor plats och tar sig rätten att bestämma vad som passar eller inte, vem som är snygg eller ful är ju inte heller någon nyhet. När en kvinna vågar ta plats, säga opassande saker och gärna visar upp behagen, även om låren är modell större – då är det dags för männen att säga ifrån. Det passar sig inte. För om kvinnor kan bete sig och visa upp sig precis som de vill – vad händer då med deras position?

Jag tror inget annat än att Dunham har träffat en känslig punkt hos många. Det känns trist att säga det, men det hon gör är nyskapande och ”in your face”. Trist är det för att det just är nyskapande. Varför har inget vågat göra detta förut? Ta ut svängarna, vrida på normerna och framför allt framhäva det naturliga? För jag vet att den vanliga kvinnan inte är pinnsmal, tyst och gör allt för att behaga den manliga populationen. Hon är rund, käftar emot, har åsikter, äter (!) och är framför allt mångfacetterad och mer än bara yta. Men Girls är ändå en frisk fläkt som vågar stå ut. Visa att alla är olika på alla plan. Visst kan åsikterna gå isär om själva serien som helhet, allt kan ju inte passa alla.

Det är också trist att denna debatt inte är den första och definitivt inte den sista. Varför får exempelvis män som Plura kränga ut ölmagen, lite lagom svettig när han lagar mat medan Dunham får skit för att hon är för ”ful” för att visa sina naturliga bröst i rutan? När ska kvinnan bara få vara en människa, precis som alla andra – utan att bli jämförd med kändisminoriteten och den så kallade normen?

När blev den naturliga kvinnan onaturlig?

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This