Name The Pet: “Det känns skönt, som en lättnad”

av | apr 7, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Artisten, låtskrivaren och producenten Name The Pet är tillbaka med albumet Än som hon släppt på egen hand, helt producerat av kvinnor. Vi har pratat med henne om hur det var att komma tillbaka med ny musik efter en tids tystnad, samarbete med nya människor och nätverket Join.

Du har släppt ditt album Än nu, hur känns det?
Det känns skönt! Processen med att producera det här albumet har nästan bara varit avspänd och rolig så jag försöker hålla i mig i den ”vibben” typ. Jag ville inte gå upp för mycket i de känslor av stress eller rädsla som självklart dyker upp när man ska dela med sig av något man skapat.

Hade du satt ett tema eller hade du en tanke innan du började med albumet?
Musikmässigt har jag nästan aldrig ett tema eller en idé innan jag börjar producera. Det är först i efterhand jag förstår ”temat” eller den röda tråden. Men en sak jag ville utforska med det här albumet var om jag, genom att ta in en till person i processen, kunde jobba snabbare – och det kunde jag.

Det är länge sedan du släppte något, hur känns det att vara aktuell med ny musik?
Det känns skönt, som en lättnad. Att släppa musik, särskilt ett album, är att röra sig framåt på ett väldigt tydligt sätt.

Kommer du ihåg när du bestämde dig för att skapa ny musik och göra ett nytt album?
Förra våren när jag och Linn (Filja) hade gjort klart Gwyneth. När vi hittade vårt samarbete och det soundet förstod jag att jag skulle kunna göra ett album, och att det inte behövde vara svårt och ensamt utan tvärtom.

Vad har du för känslor nu när du ger dig in ordentligt i musikbranschen igen?
Alltså jag kan känna mig nervös över tekniska saker med distribution och liknande i och med att jag släpper på eget skivbolag men jag är inte nervös eller rädd för musikbranschen som sådan. Det känns bra att få ut musiken och att arbeta med musik.

”Jag ville inte gå upp för mycket i de känslor av stress eller rädsla som självklart dyker upp”

Du släpper bland annat albumet på handmålade vinyler, hur valde du vilka konstnärer som skulle få äran att få måla dem?
Min partner är konstnär så första tanken var att han skulle rita alla omslagen. Men i och med att vi är välsignade med att ha så mycket vänner som också är otroliga konstnärer så kändes det som en rolig grej att göra tillsammans. Så vi har haft två rit-sessions hemma hos oss där omslagen ritats.

Du har arbetat nära Linn Fijal på albumet.  Hur lärde ni känna varandra?
Vi lärde känna varandra när hon mixade en låt som jag hade producerat till artisten Vilma Colling. Kort därefter frågade Linn om jag ville remixa en låt till henne och vi blev vänner. Vårt samarbete är bra på så många sätt. Ett av dem är att vi kompletterar varandra i produktionsprocessen, hon kommer in med ny energi och fräscha öron i det skedet av processen när jag känner att jag producerat ”klart” men låten inte är klar. Det gör att jag inte överarbetar eller har sönder produktionerna i slutskedet, vilket hände ofta förut.

Du har engagerad dig mycket i frågan om kvinnors plats i musikbranschen, en superviktig fråga! Varför har det varit viktigt för dig att engagera dig?
Jag hade behövt fler kvinnliga producenter runt mig när jag kom in i musikindustrin som 21-åring! Det finns så mycket kraft och kreativitet i unga kvinnor som riskerar att gå förlorad om vi inte ger dem verktygen att hantera den här världen. När jag föreläser för unga producentkvinnor så är det dessutom 100 procent ett utbyte, de ger mig lika mycket energi som jag ger dem.

Du har startat nätverket Join, berätta! Vad är det för slags nätverk?
Join är ett stöttande nätverk för kvinnor som på ett eller annat sätt arbetar i musikindustrin. Vi ses en eller två gånger per år. Rosanna Munter och jag hade som ambition att sammanföra kvinnor som annars arbetar mycket var för sig. Effekten av att ses blev stärkande, roliga och kreativa utbyten och nya samarbeten såklart.

Vad har du för planer under 2019?
– Jag ser fram emot att släppa albumet! Sedan kommer det en ny musikvideo i mitten av april och förhoppningsvis live-spelningar i vår och sommar! Jag kommer att göra musikvideos till fler av låtarna också. Sedan har jag även ett lite annorlunda musikaliskt projekt som kommer dra igång i sommar, men det får jag återkomma om

Författare:
Emma Isberg, Skribent & redaktör

Pin It on Pinterest

Share This