Moonica Mac: ”Jag sjöng bara när jag var ensam hemma”

av | dec 23, 2019 | Artiklar, Intervjuer, Läsvärt

En av dem som vi på Popmani kommer att hålla ögonen på under 2020 är helt klart Moonica Mac. En artist som i slutet på november släppte ett enastående debutalbum som var fyllt till bredden av vackert vemod och träffsäker lyrik.

Hur kommer det sig att du började med musik?
– Jag har alltid haft ett stor behov av att få skapa och vara kreativ. Som barn var det främst genom att rita och måla, även om jag också fått höra att jag sjöng varje vaken sekund. När jag var i 16-års åldern smög sig musiken in. Jag kommer inte från någon musikfamilj och höll just det uttrycket ganska mycket för mig själv. Till exempel så spelade och sjöng jag bara när jag var ensam hemma. Att skriva eget kom ändå ganska naturligt efter hand… det blev som ytterligare ett sätt att få uttrycka sig på. Samma år som jag skulle fylla tjugo började jag på en Folkhögskola med inriktning, vistolkning och låtskriveri. Det var första gången som jag fick utöva, utforska och utveckla mitt musicerande bland andra och det är den enda typ av skolning jag har inom musik. I dag är det fortfarande i huvudsak mitt behov av att få skapa och uttrycka mig som leder till att jag gör musik.

Hur skulle du beskriva din musik?
– Min musik har texten i fokus vilket kanske gör mina musikaliska utsvävningar något återhållsamma. Jag vill inte att musiken och texten ska battla mot varandra utan eftersträvar snarare en ljudbild som kan bära mina ord med hjälp av ganska enkla medel, i form av till exempel borduntoner, pads och andra små ljud som jag fastnar för. Soundmässigt hamnar jag väl i någon egen blandning av pop, singer-songwriter, visa och en liten touch av jazz.

”Jag känner någon slags frihetskänsla
inför det kommande året.”

Var får du inspiration ifrån?
– Mitt skapande är i allra högsta grad känslostyrt. Det är oftast i tyngre känslor som jag känner ett stort behov av att få lätta på hjärtat, vilket antagligen ligger till grund för den dos av vemod som kan skönjas i nästan alla mina låtar. Ibland har jag sagt att min största inspirationskälla är män som sårar mig men jag skulle inte säga att det är männen i sig som varit inspirerande utan snarare känslan dom lämnat mig med…

Vad har varit mest minnesvärt i din musikkarriär hittills?
– Att jag sommaren 2019 fick hänga lite med Augustifamiljen, Petra Marklund & Theodor Jensen var ju superhärligt. Annars tror jag nog att det är alla gånger jag fått möta fans live som finns allra varmast i minnet. Ett slutsålt Oceanen i Göteborg, när alla sjöng med och jag fick både kramas och torka tårar efter spelning är verkligen något fått en plats i mitt musikkarriärshjärta.

Vad ser du fram emot under 2020?
– Jag gillar framåtrörelse och att få lämna 2019 med ett nysläppt debutalbum har gjort att jag känner någon slags frihetskänsla inför det kommande året. Allt är möjligt och jag längtar extra mycket efter att få se vart alla kommande livespelningar ska ta mig.

 

Författare:
Redaktionen

Fotografi:
Kristoffer Luthman

Pin It on Pinterest

Share This