photo_l

Foto: DreamWorks Pictures and Twentieth Century Fox. © DreamWorks II Distribution Co., LLC.
Titel: Lincoln Premiär: 25 januari 2013 Regi: Steven Spielberg Medverkande: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Lewitt, James Spader, Tommy Lee Jones, John Hawkes, Hal Holbrook, Jackie Earle Haley, Bruce McGill, Tim Blake Nelson, Joseph Cross, Jared Harris, Michael Stuhlbarg, Stephen Spinella, Walton Goggins, Lukas Haas

Året är 1865 och det amerikanska inbördeskriget är på väg mot sitt slut. USA:s president Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) strävar efter att uppnå en författningsändring som ska förbjuda slaveriet i landet för all framtid, dock är hans uppgift en kapplöpning med tiden. Freden kan komma när som helst och om det sker före lagändringen så kommer sydstaterna stoppa förslaget innan det kan bli lag. Lincoln måste få ihop tillräckligt många röster från en motsträvig kongress innan freden kommer, och det med alla tänkbara medel. Trots att lagförslaget skulle förändra otroligt många människors liv står presidenten inför en samvetskris – slut på slaveri eller slut på kriget…

Lincoln kan låta mer storslagen än vad den egentligen är. Den är väldigt lågmäld och dämpad, om man bortser från inledningsscenen med scener från inbördeskriget. Steven Spielberg har, till skillnad från många stora filmer han skapat, gjort en film som kräver publikens närvaro. Det är en tolkning av USA:s folkkära president, men också en bakgrundshistoria till en av världens mest historiska ögonblick.

Day-Lewis porträtterar presidenten med stort hjärta och värme, och rollgestaltningen har resulterat i en Oscarsnominering. Lincoln är ingen person man lär känna på djupet, trots sina starka principer och målmedvetenhet. Att han däremot bjuder på roliga anekdoter och historier visar på att det är en man med stort hjärta, säkert tack vare Day-Lewis som verkligen lever sig in i rollen.

Det är dock inte en film för alla. Den är som sagt inte särskilt storslagen och pampig, stundtals riktigt monoton (trots att den är rätt vacker rent bildmässigt, där Spielberg använder sig flitigt av det dova, dassiga ljuset) och, ja, faktiskt tråkig. Det krävs verkligen att man är uppmärksam och hänger med i dialogen för att komma in i historien och det är inte helt lätt med tanke på att den trots allt är två och en halv timme lång. Den som inte är mycket för politiska dramer bör nog avstå från att se Lincoln.

Bäst: Day-Lewis är faktiskt värd sin Oscarsnominering. Men han har hård konkurrens av en sjungande Hugh Jackman och en skev prestation av Joaquin Phoenix.
Sämst: Jag är personligen inte mycket för dramer av den långsamma sorten, i synnerhet inte om den äldre amerikanska politiken. Att filmen var otroligt lång gjorde hela upplevelsen till ett lidande.
Se hellre: Valfri dokumentär av Michael Moore om du, som jag, är mer intresserad av nutida politiska problem i det stora landet i väst.

Pin It on Pinterest

Share This