I dag är det precis tjugoett år sedan Audrey Hepburn, en av tidernas främsta ikoner inom modevärlden, gick bort. Men trots det är hon fortfarande lika omtalad och fortsätter att inspirera designers över hela världen. Här får ni läsa om Hepburns resa, från fattig och okänd till en oförglömlig superstjärna.

Audrey Hepburn ur Breakfast at Tiffany's

Audrey Hepburn ur Breakfast at Tiffany’s

Den belgiska skönheten Audrey Hepburn föddes år 1929 i Ixelles, Belgien. Där levde hon med sina föräldrar i några år för att sedan flytta vidare till Nederländerna och slutligen bosätta sig i London vid nitton års ålder. Anledningen till flytten var att Hepburn ville ansluta sig till det brittiska danssällskapet Ballet Rambert för att praktisera balett, något hon intresserat sig för och engagerat sig i sedan mycket tidig ålder. Dock tog hennes liv en annan riktning när Rambert själv talade om för Audrey Hepburn att hon inte skulle ha en karriär inom baletten eftersom hon var för lång, för smal och saknade det där ”lilla extra”.

Det uttalandet skulle Rambert bittert få ångra, för om det var något Hepburn visade sig ha så var det just det där ”lilla extra”. Hon valde i stället att lägga mer energi på sin modellkarriär, något hon arbetat med på helgerna för att dra in pengar till familjen. Hepburn gick även på auditions för roller i olika musikal- och teateruppsättningar, och hon tilldelades givetvis flertalet av dem. En av de uppsättningar som Audrey Hepburn spelade i, Sauce Piquante, förvandlades med tiden till en tv-serie, och hon började plötsligt få mer publicitet.

Audrey Hepburn skildrar The New Look i Roman Holiday.

Audrey Hepburn skildrar The New Look i Roman Holiday.

Audrey Hepburns karriär hade börjat ta fart, och hon var kort sagt en snabbt stigande stjärna på himlen. Hon valdes kort därefter, av regissören William Wyler, att spela prinsessan Ann i hans film Roman Holiday som kom ut år 1953. Filmen blev en direkt succé och Audrey Hepburn tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

I denna film var det dock inte bara hennes karisma och skådespelarinsats som uppmärksammades, det var även hennes stilrena sätt att klä sig. Hepburn blev nämligen den som satte fart i klädtrenden The New Look, som tog sig uttryck i den stora bysten, smala midjan samt den vida, knälånga kjolen. The New Look, skapad av Christian Dior, var menad att framhäva de ”typiskt feminina linjerna” och blev väldigt trendig under mitten av 1950-talet.

Audrey Hepburn och Hubert de Givenchy.

Audrey Hepburn och Hubert de Givenchy.

Inför hennes nästa film Sabrina bestämde sig Hepburn för att resa till Paris för att besöka den franska modeskaparen Hubert de Givenchy. Hon hade beundrat hans konstverk till kläder sedan en lång tid tillbaka, och hade bestämt sig för att han skulle få designa hennes plagg för den kommande filmen. Givenchy var ytterst tveksam inför mötet med ”miss Hepburn” när det visade sig att det var just Audrey Hepburn som dök upp och inte den betydligt mer välkända Katharine Hepbrun. Men mötet mellan Audrey och Givenchy föll ut väl och blev början på ett långt samarbete mellan de båda. Givenchy tog henne under sina vingar och designade hennes dräkter från filmen Sabrina som gavs ut år 1954, hela vägen till filmen Charade som kom ut tio år senare.

Audrey Hepburns förändrade klädstil hade blivit en pånyttfödelse för henne, och hon blev ett populärt omslag för ett flertal nummer av Vogue och Harper’s Bazaar. Något som bidrog till hennes modeikon-status var hennes roll som Holly Golightly i klassikern Breakfast at Tiffany’s, där hon bar en av Givenchy’s The Little Black Dress som fick en ikonisk status i sig. Klänningen auktionerades ut på en välgörenhetsauktion år 2006, och såldes för över sex miljoner kronor.

Audrey Hepburn bär The Little Black Dress i Breakfast at Tiffany’s.

I slutet av 1960-talet bestämde sig Audrey Hepburn för att dra sig tillbaka och spendera mer tid med sin familj. Det dröjde över ett årtionde innan man kunde se henne på filmduken igen. Hon gjorde sin sista insats som skådespelerska i Steven Spielberg’s film Always år 1989, och ägnade sig därefter enbart med arbete hos UNICEF. Hepburn mottog flera priser för humanitärt arbete men fick tyvärr aldrig chansen att ta emot några av dem, då hon avled i cancer år 1994. Men trots att det har gått 21 år sedan Audrey Hepburn gick bort är hon ständigt lika aktuell inom modevärlden, som den eleganta och tidlösa modeikon hon faktiskt är.

Pin It on Pinterest

Share This