Ellen Pans sammanfattning av året

Ellen Pan.

Det här modeåret har präglats av förändringens vindar. Bekvämlighet, funktionalitet och hållbarhet har tagit över på trendkartan. Ett flertal stora modehus såsom Mulberry, Oscar de la Renta och Maison Martin Margiela har fått ny ledning. Även här i Sverige tar vi nya tag. Själv blev jag något nervös när Stockholms modevecka förlorade sin huvudsponsor Mercedes Benz, men det resulterade i något nytt och fantastiskt. Min lärdom efter det händelserika året är att inte vara rädd för förändring – när en dörr stängs öppnas alltid en annan.


Årets kollektionrow

Av alla årets inspirerande visningar finns det en som jag fortfarande inte riktigt kan släppa. Systrarna Olsen bjöd på en höstvisning som stavades perfektion ut i fingerspetsarna. Med gigantiska stickade siluetter, rena linjer och sobra färger vann The Row mitt hjärta med sin AW14-kollektion.


Årets omslagkimye

När superparet Kim Kardashian och Kanye West poserade i bröllopsutstyrsel på Vogues framsida rörde det upp starka känslor i modevärlden. #Worldsmosttalkedaboutcouple var den tillhörande hashtagen, och visst blev omslaget en stor snackis.Tidningen fick motta stor kritik för bilden men vann samtidigt en enorm publicitet.


Årets provokationkardashpaper

Kim Kardashian gjorde ett annat omslag i år som var ännu mer provocerande än bröllopsbilden på Vogue. Det blev nästan haveri på internet när hon poserade spritt språngande naken för Paper Magazine. Det finns provokatörer som gör vad som helst för lite publicitet, och så finns det dem som ständigt väcker starka reaktioner genom att bara vara sig själva. Huruvida Kim är det förstnämnda eller sistnämnda är för mig oklart.


Årets designerwangdesigner

Det är omöjligt att undgå. Årets mest omtalade designer är utan tvekan Alexander Wang. Med framgångar hos både Balenciaga och det egna märket har den amerikanska designern haft minst sagt fullt upp. Lägg därtill ett extremt hajpat H&M-samarbete och en vågad denimkollektion så står det klart vem årets designer är.


Årets trendsneaks

Den sportiga trenden har slagit större än någonsin och verkar hålla i sig ett tag till. Det här året bytte modelejonen ut klackarna mot bekväma sneakers – Adidas Stan Smith, Nike Roshe Run och Nike Air Force var några av de mest populära modellerna. Dessa matchades till både vardagskläder och mer uppklätt, exempelvis till kostym.


Läs också:

Modeåret 2014 – del 1
Modeåret 2014 – del 2

Pin It on Pinterest

Share This