MIYNT: ”Jag försöker inte tänka så mycket genre när jag gör musik”

av | sep 10, 2019 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Med sin beundransvärda och genreöverskridande musik är Miynt nu aktuell med sin andra EP Stay on Your Mind. Vi har pratat med artisten och producenten Fredrika Ribbing om processen bakom samlingen och hennes inspiration.

Nyligen släppte du EP:n Stay on Your Mind, hur känns det och hur har din sommar varit?
– Det känns jättekul att den är ute. Och befriande, nu kan jag fokusera på nästa släpp! Sommaren har varit helt okej, hade hoppats på lite fler gig men jag har mest jobbat samt försökt vara en del på landet.

Stay on Your Mind är din andra EP, hur har arbetet sätt ut jämfört med din debut-EP?
– På Stay on Your Mind har jag gjort det mesta själv samt tagit in vänner i processen. Musikaliskt känns den närmre hur jag låter live, det vill säga mindre pop och mer brus än föregående EP. Det mesta på denna EP är analogt, vilket gjorde den mycket roligare att spela in. Den förra EP:n var mer elektronisk och polerad.

Jag får en väldigt filmisk känsla av din musik. Är film något du fångar inspiration från själv och har du några favoriter i så fall rent musikaliskt?
– Jag är ett stort David Lynch-fan, Twin Peaks skakade om hela min värld när jag såg serien första gången. Jag tror generellt att jag jobbar ganska helhetsmässigt i låtskrivarprocesser, det vill säga att jag bygger upp en värld som plattform för låten, sedan kan låten sticka iväg vart den vill men det kan bli tydligare för mig att sätta upp en scen för en låt innan den finns (kanske främst textmässigt). Sen finns det ju såklart tillfällen när man hör ett ”schysst ljud” och det räcker.

”Jag har alltid varit intresserad av varför vi är som vi är och vad som händer med en tanke efter att den är tänkt.”

Samlingen har beskrivits som en konstnärlig utforskning av den mänskliga psykologin, ett ämne som du också själv har studerat. Kan du berätta mer om varför du fastande just för det ämnet och hur det kom sig att det blev musik av det?
– Oj stora ord, jag tror framförallt att det är låten Stay on Your Mind som handlar om min fascination över vad som egentligen fastnar i vårt medvetande, men den handlar lika mycket om en olycklig kärlek. Jag måste även inflika att jag började plugga psykologi men hoppade på grund av att jag ville ge musiken mer tid. Men jag har alltid varit intresserad av varför vi är som vi är och vad som händer med en tanke efter att den är tänkt, det är absolut en inspiration.

Live så får du numera sällskap av ett helt band, hur känns det och är det något du har saknat?
– Det känns fantastiskt! Jag älskar att ha ett band och det ger så mycket mer att spela live när man är flera. Det är fantastiskt att få spela med så duktiga musiker.

Du är fantastisk på att mixa det bästa från olika genres så som pop, rock och psyk. Men du gör det så sömlöst och silkeslent! Hur går du tillväga och vart letar du din inspiration rent genremässigt?
– Tack!! Jag tror att jag inte försöker tänka så mycket genre när jag gör musik, jag går mest på känsla, vad jag och min magkänsla tycker är bra. Jag har ganska bred musiksmak och referensbibliotek så jag tror kanske även det spelar in.

Vad är dina planer för hösten?
För tillfället jobbar jag på nästa släpp som jag hoppas blir klart till årsskiftet. Jag hoppas på fler gigs och att eventuellt åka tillbaka till Los Angeles en sväng.

Den 1 november spelar Miynt på Debaser Strand.

 

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This