Mitt musikminne: TMRW

av | Nov 5, 2017 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis musikredaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Det är senhöst i den västernorrländska kuststaden Härnösand. Vi är ett gäng uttråkade högstadietjejer som avverkat ännu en skolvecka och tillbringat eftermiddagen med att sminka oss. Lager på lager av blekt puder, svart kajal och rinnig mascara. Trots vår ålder har vi redan tröttnat på att supa oss fulla på Bittens Rockbar, som är det enda acceptabla alternativet av stadens tre barer.

De helger då vi inte orkar hänga på stan brukar vi gå ner till videobutiken, hyra 3 skräckfilmer för priset av två och köpa på oss tillräckligt med snus, godis och energidryck för att räcka hela helgen. Men den här helgen är ämnad för något annat. Genom sms-konversation med Steffis lillasyster fick vi höra att en ny svartklubb öppnat på nybrokajen, drivet av No Fear Ångermanland, prospects till Hells Angels. Vi fyller en petflaska med häxa och ger oss av.

Det är lätt att komma in, vi behöver inte ens visa falskleg. Lokalen är stimmig och fylld med medelålders män i skinnvästar. Stämningen är laddad, vi känner blickarna i ryggen när vi beställer öl i baren. Vi har sedan länge tröttnat på killar i vår egna ålder. De är tråkiga, omogna. Vi hamnar i en skinnsoffa, dricker shots ur medicinkoppar och jag känner hur det börjar snurra i huvudet. En storbyggd knutte som går under smeknamnet Knox bjuder mig på sprit och försöker konversera. Jag låtsas vara intresserad för spänningens skull. Ett band gör sig redo att börja spela. Folk närmar sig scenen, drar oss med. Vi hamnar längst fram. Det är ett lokalt coverband som jag inte hört spela förut. Jag känner igen Crille bakom trumsetet, gitarristen har glammiga röda spandex och en lång blond hårdrocksman. De drar igång med en cover på Queens “Im in love with my car” Sångerskan ser ut som ett rovdjur och har en sprucken och dramatisk röst. Jag kommer så väl ihåg texten: 

The machine of a dream, such a clean machine,
With the pistons a pumpin’, and the hubcaps all gleam.
When I’m holding your wheel,
All I hear is your gear,
When my hand’s on your grease gun,
Oh it’s like a disease son,
I’m in love with my car, gotta feel for my automobile,
Get a grip on my boy racer rollbar,
Such a thrill when your radials squeal. 

Halvägs genom låten stormar ett tiotal poliser i gula reflexvästar in i lokalen och tumult utbryter. Vi hör ordet “Razzia” ropas och folk försöker ta sig ur lokalen på snabbast möjliga sätt. Vi lyckas smita ut genom en bakdörr, folk dundrar iväg på sina motorcyklar. Knox sladdar upp framför mig, pekar menande på sätet bakom sig. Jag kramar om mina vänner och ser dem springa uppför nybrogatan mot krysset, hoppar upp bakom Knox och vi dundrar iväg över nybron. Håret fladdrar och g-krafterna sliter och drar, vi lämnar Härnta bakom oss och tar sikte på E4:n norrut. 

Eftersom jag mest lyssnar på musik i min Volvo 940 har jag gjort en lista med några av de bästa bil-hitsen. Heavy Metal klassiker möter synth-pop-noise och drömmiga trance-inspirerade arpeggiatorer. Perfekt för fartblind ensamkörning på regnvåt asfalt.

Pin It on Pinterest

Share This