Mitt musikminne: The Rhymes

av | nov 10, 2019 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

”Hast du etwas Zeit für mich?”

Nenas röst skar genom bilen. Det luktade instängt och sensommar. Våra ben var fastlåsta, varenda knä var fullt av instrument och resväskor. Vi brände på Autobahn mot Hamburg. Vi hade inte råd att hyra någon buss, så vi hade packat in hela bandet i Eriks föräldrars Volvo. Vi testade hur fort bilen gick. 180. Ingen hade någonsin åkt så fort i bil förut. Men det var som att varje sekund räknades. Vi ville komma till Molotow i Hamburg, där vi skulle spela på kvällen. Det fanns ingenting som var farligt.

Tidigare på dagen hade vi åkt över Öresundsbron med moln ovanför, men när vi passerat Danmark och satt på färjan till Tyskland sken solen. Det var liksom poetiskt. Och när vi rullade iland i Schleswig-Holstein (vi skrattade åt namnet, hur kunde en delstat heta något så otroligt kittlande?) spelade vi bara tysk musik. Vi började på tyska new music friday, där Spotifys algoritmer presenterade oss för tyska idol-deltagare, men vi gled över och sjöng till 99 luftballons, vi höjde till max på Heut ist mein Tag, innan brittiskt, svenskt och amerikanskt tog över. Vi körde fortare.

”The future’s under fire, the past is gaining ground a continous cold war between my home and my hometown.”

Vi kom fram till Hamburg på eftermiddagen. Det var fotbollsderby i staden, FC St:Pauli skulle spela. Fenja var extatiskt redan vid handslaget. Det kändes liksom som att hela staden höll på att välta.
Vi fick stora gråa tyska korvar, på vandrarhemmet fick vi välkomstsprit i snapsglas. Under soundcheck stod en tysk gubbe i hästsvans och sa åt Oscar att han borde se lite gladare ut. Speltiden sköts framåt och framåt, men till slut spelade vi, klockan 01.

Vi skrek ”Achtung” till publiken, ropade slagord om att förbjuda prostitutionen i Hamburg och att öppna gränserna, publiken verkade gilla allt vi sa. Allt vi hade lärt oss i Sverige gällde inte här. Här fanns bara rätt. Tyskarna var galna. De hoppade upp på scenen i slutet av spelningen och fortsatte sjunga låtarna efter att spelningen var slut.

Vi hade funnits som band i ett och ett halvt år och detta var vårt första utlandsgig. Det var skönt att få komma ut från Stockholm/Uppsala-bubblan och komma till en större stad. Det klistrade ihop oss som band och sångerna vi lyssnade på under resan blev en del av bandet.

”It was hot hot 100 degrees and the trash overflowed out on the street
The heartbreak DJ stepped up to me but I just couldn’t get enough of my Summer love”

Pin It on Pinterest

Share This