Mitt musikminne: Sylvester Schlegel

av | jan 19, 2020 | Artiklar, Läsvärt, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis musikredaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

När jag var 16 hade jag precis börjat gymnasiet i Växjö, dvs ”stan”. Sex mil hemifrån men ljusår vad gällde kulturutbud och möjligheten att förverkliga sina drömmar. Jag var skejtare men spelade också lite instrument och hade således blivit rekryterad som gitarrist i stans hetaste skejtpunkband ”Jomin”.

Första spelningen var under ”kulturnatten” i Växjö och ALLA var där. Det var kö runt kvarteret och förväntningarna inför vår spelning var skyhöga. Luften darrade. Tyckte jag i alla fall. Efter ett par sekunder av första låten, en Minor Threat-cover, var stämningen elektrisk och euforiskt våldsam. Det slammades, dajvades och pågades hejvilt, något jag aldrig tidigare skådat.

Då jag inte bara var skejtare utan även nån slags hippie skilde jag mig väsentligt från övriga bandmedlemmar som hade anammat skejtkulturen med fingertoppskänsla. Jag hade utsvängda brallor och långt hår. Ända till sista låten då sångaren som fått med sig en sax upp på scen, helt sonika tog tag i min långa hästsvans och klippte till. Hårtofsen kastades ut i publiken och succén var ett faktum och ritualen fullbordad.

Där och då förstod jag vad det hela gick ut på. Vi kunde knappt spela men hade ändå försatt en hel lokal inklusive oss själva i extas. Hårtofsen hamnade tydligen på någon minderårig punkares vägg och mitt liv blev aldrig mer sig likt.

Vi splittrades ett par år senare men är fortfarande goda vänner. Trummisen flyttade till Stockholm och bildade legendariska kraut-bandet Audionom som av en händelse gjort en fantastisk remix av min låt ”12 Timmar”.

 

Pin It on Pinterest

Share This