Mitt musikminne: Riga Tiger

av | Jul 2, 2017 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis musikredaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

För musikintresserade finns det en känsla som är värre än det mesta. Värre än tentor, Coca Cola och feber; värre än Ljungskile, Erdogan och reggae; värre än Tottenham, climate change och H&M; värre än kärleken, orättvisor och USA. Ja, till och med värre än fucking Neil Young.

Jag talar självklart om känslan då man visar en låt man älskar för någon. Rädslan för tystnaden, för att den inte ska gå hem. På alla möjliga sätt symboliserar den där låten dig själv, just nu. Ett nekande bemötande är en spottloska på ditt faktiska jag, som ett väsande kors mot en spetälsk.

Vi sitter i en bil i Frölunda efter ett rep. Det är säkert en onsdag, men jag minns inte helt säkert. Känslan var i alla fall att det inte var någonting speciellt med den här dagen. Den bad om att få passera i minnet som namn på fest. Men jag satt på en hemlighet. ”Hörni, vill ni höra en låt Anders visade för mig?”

Aux-kabeln i, sedan ber jag Karl höja volymen. Play på Youtube och en akustisk gitarr börjar härva sig fram i luften. Utanför regnar det.

När jag var ung såg jag åkrar och himmel

Jag hade en flickvän som bodde in under

Hon hade ingen att dela sin kärlek med

Bilen var helt tyst, trots musiken. Försvarsmekanismerna tuggade igång och jag började försöka hitta fel i låten – är det kanske töntigt med skånskan? Tyngd av mitt nederlag glömde jag att hålla Youtube-appen igång och musiken tystnade när skärmen släcktes ner. Men tystnaden bröts snart av upphetsade röster: ”Vafan! Dra på den igen, din idiot!” och ”Nu får du ta den från början!”.

Tystnaden hade varit magi och Rickard Schicke var trollkarlen. Björns Vänners epos Åkrar och Himmel förändrade våra liv.

Till minne av vårt minne fyller vi era minnen med realismpop – 10 låtar som kan förändra liv.

Pin It on Pinterest

Share This