Mitt musikminne: Pulverstan

av | jun 23, 2019 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Sångaren Marcus och gitarristen William träffade varandra för första gången under en blöt Arvikafestival 2010. De hade gått i samma Västeråsskola under högstadiet utan att känna till varandra. William var mestadels upptagen med att stretcha på sitt liggunderlag, läsa Harry Potter och inte ha några kompisar medan Marcus i sitt identitetskrisande växlade mellan att spela ishockey och vara hängselpunkare.

Deras första möte på Arvikafestivalen var via gemensamma vänner. De traskade till festivalens sista konsert för att se favoriterna Babyshambles tillsammans med Williams bästis och dennes dåvarande flickvän. Alla skrek halsen av sig och flickvännen svimmade under Fuck forever. När vännen följde med henne över stängslet stod William och Marcus ensamma kvar. Packade som tonåringar och sillar stod de fastklämda mot varandra i publikhavet.

Dilemmat var att Williams byxor sjönk ner mer och mer för varje låt och trots tappra försök kunde han inte få upp dem i folkmassorna. Så där stod Marcus, klämd emot den (även i framtiden ständigt) nakne William och startade sitt livs finaste vänskap.

När Fuck forever genljudit över de värmländska skogarna med sin sista ton vägrade Pete Doherty gå av scenen. Anledningen: han skulle tvingas till polisstationen för ett urinprov om han gjorde det. Därför satte sig Marcus och Williams gemensamma barndomsidol på scenkanten, snicksnackade med publiken och pimplade färgglada drinkar.

Väl tillbaka i Västerås igen försökte Marcus och William skriva Libertines-inspirerade låtar. Det gick åt helvete. I stället drack de Smålands och åkte på fler festivaler. Först våren 2019, nio år senare, skulle fröet som såddes på den där Babyshambleskonserten ha vuxit till någonting de båda kan stå för – tack vare sju mycket mer musikaliska dårar som i all sin enkelhet blev den vilsna poporkester vi kallar Pulverstan.

Pin It on Pinterest

Share This