Mitt musikminne: OX

av | maj 13, 2018 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Rökmaskinen stod uppställd mellan meterhöga rullar av fårstängsel och ett gäng cyklar. Vi behövde en bandbild och fotografen Petter Trens skulle ordna det.

Vi var i en lada, i ett sammelsurium av generationers avställda prylar, väl organiserat av ägaren Bo. Som avlagringar från olika tider möttes här en kylväska i beige hårdplats från 80-talet och ett 1700-talsspjut.

När vi stod där tysta, iklädda våra rymdfuturistiska plagg och stirrade in i röken som växte som en vägg mellan oss och takboxar, oxok, krocketklubbor, fisknät och frysboxar, ljöd Dollys röst genom lokalen.

Innan vår första Zoom H4 brann upp, samplade vi våra första ljud här. Vi övernattade flera dagar i sträck och gick runt i cirklar i för stora träskor på traktorgaragets golv, för att finna rätt tyngd i steget. Vi slog på oljefat, metallstänger, och ett gammalt däck och sparade ljudet av grillvante mot halvfylld kökssoffa.

Mitt i fotosessionen ställde vi philicordan på en avsats och började spela.

Någon snuddade vid vargpälsen som hängde på en krok. En makaber och mystisk relik från någon av 1800-talets åkare, som for med häst och kälke genom vinterlandskap. Ett moln av damm frigjordes i luften och partiklarna tycktes söka sig mot ljusstrimman som trängt sig in genom det korsformade fönstret i gavelspetsen. I det i övrigt mörka rummet blev dammkornen stjärnor och strålen ett långsmalt, diagonalt universum. Vi var utanför tiden.

Ett mausoleum över en flydd tid och samtidigt en verkstad att väsnas i, utrustad med ett trumset uppbyggt av tusentals komponenter. En plats förtätad av våra ljudminnen. Där vi sammanflätas med ljudet av en traktor, svalor som bygger bo och vibrationer av fotsteg.

Pin It on Pinterest

Share This