Mitt musikminne: Menke

av | apr 21, 2019 | Artiklar, Läsvärt, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Jag har många bra musikminnen och ett av de bästa var när jag fick se och uppleva Joanna Newsom med band live på Eventim Apollo i London den 9 november 2015.

Jag hade lyssnat på hennes musik sedan flera år tillbaka och var väl bekant med hennes nakna, sköra och samtidigt enormt kraftfulla uttryck. Jag var beredd och extremt förväntansfull.

Det hela började med att vi åkte till fel Apollo, en teater i Soho med samma namn, där de körde någon halvrisig stand up på repeat sedan flera år tillbaka. Nu blev det bråttom med att hinna i tid rakt västerut till helt andra sidan stan. Med andan i halsen kom vi fram precis i sista sekunden till en fullproppad konsertlokal med förtätad stämning med en dedikerad och närvarande publik.

Joanna och bandet klev in på den breda och djupa scenen och mottog den sittande publikens applåder och hyllningar – sen blev det helt knäpptyst och alla vi som var där blev som bortrövade och kidnappade på en musikalisk resa över höga berg och djupa dalar, mellan eufori och frustration, explosion och total stillhet. Allting satt ihop så väl och förtrollade mig och tog mig till nya världar där jag inte hade varit förut.

Det som fascinerade mig mest efteråt, var hur Joanna Newsom och bandet hade en så intuitiv kontakt med varandra och hur de lyckades förmedla detta tillstånd till alla oss åskådare i lokalen. De fick oss att bli till aktiva deltagare i den upplevelsen.

Hemligheten tror jag var deras förmåga till total närvaro, en närvaro som handlar om att helt och hållet ge sig hän och förlora sig i det man gör – för att på så sätt kunna finna sig själv på nytt. De vågade utelämna och öppna upp sig själva helt och hållet till uppgiften, till musiken och till oss som var där och fick uppleva detta tillsammans med dem.

Jag tror att vi, i publiken, blev som ett slags resonans för dem, en återklang att bygga vidare på.  En ljudvåg att flyta och surfa på, ett eko att återuppleva och bäras utav. Vad är ett eko? Ett eko är något som reflekteras och studsar tillbaka. En slags resonans, en reflektion. Eko – ett avtryck av ett intryck.

Det var det som jag så tydligt bar med mig efter konserten. Jag var så uppfylld av detta eko och själva känslan av upplevelsen så när jag kom till hotellrummet så skrev jag den låt som nu är min första singel på engelska, nämligen ’Echo’. Låten kom till där och då, i ren eufori, efter konsertupplevelsen. Den var ett djupt intryck som lämnade spår och avtryck i mig. Texten skrev jag i ett flöde och musiken växte fram på min lyra med hjälp av ett kraftigt delay. Snart hörde upplevelsen till det förflutna och den fanns inte längre, men något annat hade uppstått, ett eko som ringde kvar. Ett eko av mitt intryck. 

Idag betyder låten också något mer än bara intryck och avtryck i form av kulturella upplevelser. Den symboliserar för mig även ljuset i tuffa, mörka tider och att omfamna allt som händer längs vägen och låta det berika, färga och göra oss till de vi är.

Fotograf: Richard Farman

Pin It on Pinterest

Share This