Mitt musikminne: Kentz

av | aug 19, 2018 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

En sommar där allt inte skulle försvinna i regnet. En sommar där ljudet från musiken haft havet som backdrop. En sommar där Sveriges enda alternativa dansband står på Emmabodas största scen. Är det en sommarturné värd att dö för?

Innan bandet skulle rulla ut på vägarna, i sin gröna missil (VW Transporter -98), spelades ett par demo-spår till den kommande skivan in. Min bild av ett garageband som spelar in en demo tar fart i ett dammig skyddsrum i en bortglömd del av stan. Vår inspelning tog plats bredvid poolen i en av de mer ´utrustade’ stadsdelarna i Malmö. Vad har kentz gemensamt med garagebandet då? Bådas inspelningar avbryts av klagande grannar.

Den givna dansbands-hyrbilen från Hertz är komfortens moder och lika åtrådd som Venus, det motsatta gäller vår gröna missil som för varje kilometer den lägger bakom sig är en kilometer närmare skrottippens gapande käftar.

Första stoppet på turnén var Ystad. En hemvändarstad för några, en idyll för andra. I sällskap av tre fantastiska band fick vi staden att dansa en kväll vi sent ska glömma. Nästa anhalt med sanddynorna i Skanör-Falsterbo. Med solnedgången som canvas spelade vi in vår musikvideo här, följt av ett litet gig för de passerande på stranden. I mörkret var vi strandens ljuspunkt och mot oss graviterade en publik på 10 pers. Så här fyra veckor senare kan jag fortfarande skaka ut sand från min förstärkare. Och mer sand skulle det bli.

I äppelviken (läs: kivik) ringlar kön lång till marknadsståndet som säljer älgkebab. Under taket till kiviks marknad började vi rigga upp vår utrustning. Vi skulle spela nere i en stor slänt. En slänt så djup att ett band kan nå hundratals med sin musik därifrån, sålänge tillräckligt många decibel finns till sitt förfogande. Först hörs bara det brummande dieselaggregatet som matar ström till all utrustning, men när volymen är på max och sångaren svagt viskar om publiken är redo för en låt möts vi av jubel och arena-rock känslan är total. I takt med att spelningen går, flimrar både ljud och ljus, och slocknar lagom till tonerna av sista låten spelas.

Om du hade sagt: ’Kom och möt mig på den vänstra stranden (kent), så hade vi aldrig setts.’ För på andra sidan Öland, nämligen Böda Beach Camping skulle nästa gig bli av. Spelningen bokades dagen innan och i gaget ingick två nätters tältplats, utan el. Böda camping är en rätt surrealistisk plats. Bland hoverboards och folk som trotsade grillförbudet kryssade vi fram mot minigolfbanan, och vår väntande publik på Centro. Vilket fantastiskt bemötande vi fick av publiken och som de dansade. Men någon måste ha missuppfattat poängen med kentz när de kom fram och önskade låtar av Carola och utlovade en kyss om vi spelade det. Kärleken väntar än.

Pitstop i Stockholm, på en av Stockholm gömda krogar, därför kändiselitens vattenhål, Bar Hommage. På söders mittpunkt balanseras ackorden mellan cocktails och publik. Att krydda denna helg med en spelning på vackra Vintervikens trädgård, är bokstavligt talat grädde på ett mos.

Vår slutdestination var Emmabodafestivalen. Dagarna innan hade vi fått information om speltid, övernattning m.m men någon måste ha förtalat kentz, i all välmening, för dagen därpå stod det klart att vi skulle få spela på Emmabodas största scen. På speldagen väcktes vi i artistcampet av ett par som verkligen gillade filmen med herr Grey, alltså den med smisksex. Men som på vilken annan festival tillhör detta morgonrutinen. 18.30 på lördagen skulle Ängen gunga ännu en kväll, fast till tonerna av det enda alternativa dansbandet på spelschemat.

På scen, med en dröm vid liv. En publik, våra färger på natten. Vår turné, en sommar att dö för. Men det är inte riktigt dags än, ni kan håna oss, skratta om ni vill. Vi rör oss ni står still.

Fotograf: Felipe Maruri
Författare: Kristian Gullner (Rytmgitarr)

Pin It on Pinterest

Share This