Mitt musikminne: Katjusja

av | Jul 9, 2017 | Artiklar, Läsvärt, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis musikredaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Det finns så många musikminnen att det är svårt att välja. Men ett av mina tidigaste och starkaste musikminnen är när jag som 4-5 åring för första gången satt vid ett piano. Vi var på kalas hemma hos min mormors föräldrar och av någon anledning placerades jag på en pall vid deras piano som stod uppställt i vardagsrummet.

Jag minns inte om jag själv eller om någon annan lyfte på locket men undertill kunde jag skymta de vackra vita och svarta tangenterna. Jag tryckte på en av dem och pianot gav ifrån sig ett ljud. Jag minns hur det gick en våg genom hela kroppen och att varje cell i mig ville trycka på alla tangenter samtidigt. Det var det vackraste jag hört i mitt då väldigt korta liv. Jag ville göra ljuvlig musik vilket jag naturligtvis inte kunde, men i mitt huvud spelade jag sonat efter sonat. Äventyret slutade med att någon irriterat bad mig sluta och fällde ner locket.

Jag förstår i efterhand att de andra gästerna inte var lika hänförda av mina ”melodier” som jag var. Ett par år senare skulle jag komma att ärva det där pianot och vi har spenderat många timmar ihop, ibland till mina föräldrars förtret. När jag var sju år började jag och min bästa kompis ta pianolektioner av hennes morfar som var kantor. Han lärde oss allt om notvärden, notsystem och fingersättning. Det är jag evigt tacksam för!

Pin It on Pinterest

Share This