Mitt musikminne: Isle of You

av | maj 12, 2019 | Artiklar, Läsvärt, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis musikredaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

”När jag var 13 började jag med droger. Jag är dömd till att sitta 74 år här inne. Jag vill tacka gud för allt han har gett mig, han har tagit hand om mig och ser mig. Tack livet”.

Vi stirrade på honom. På vita plaststolar i ett vitt rum inte större än ett litet klassrum, satt vi ansikte mot ansikte med 70 colombianska fångar. Tidigare medlemmar av paramilitären och drogkarteller, kanske mördare.

Vad gjorde vi när vi var 13? Satt framför Youtube och lärde oss ackord medan vi bakade kladdkaka och lekte häst? Tryggare kan ingen vara..

Vi gav varandra en blick. Satte darrande fingrar på gitarrhalsen. Sedan spelade vi låtarna som vi annars spelade i skolcafeterian i Kalmar, eller på skivbolagsmöten i Stockholm. Sista tonen ringde ut. Sekunden efter exploderade glädjeropen. Väggarna vibrerade, applåderna, glädjen, kärleken, från publiken i detta väldiga speciella möte, sköljde som en våg fullständigt över oss.

Det var här, i Medellín, som vi förstod vad musik kan göra med människor! Att musik är ett språk som alla förstår, som kan ge glädje oavsett situation i livet. Vi förstod också vår relation till varandra. Ingen av oss hade knappast haft mod till att gå in i ett högsäkerhetsfängelse i Pablo Escobars hemstad på egen hand. Och här satt vi… Tillsammans fick vi uppleva kanske det finaste mötet med människor vi någonsin skulle få uppleva, bortom allt vi hade kunnat föreställa oss.

Att vi alltid har haft varandra gör oss till de personer vi är idag. Vi är inte fullständigt kompletta på egen hand, utan behöver varandra för att vara våra bästa jag. Utan varandra hade vi inte gjort vår bil till ett hem under Way out West, delat 25 kvadratmeter innanför Stockholms tullar med chips-middag i ett år eller vågat tro på att hela världen en dag kommer höra vår musik.

Under 10 år som bästa vänner har vi lärt oss gitarr tillsammans, vi har hjälpt varandra att dumpa killar, tröstat varandra i hjärtesorg, hängt ihop under gymnasiefester, gråtit över fysikuppgifter, skrik-sjungit genom vår första roadtrip och hamnat på konstiga efterfester i Stockholm. I vår spellista finns låtar som beskriver hur det är när man hela tiden strävar efter att varenda liten stund ska kännas så mycket som möjligt. Låtar som fångar the Isle of You mode.

Pin It on Pinterest

Share This