Mitt musikminne: Dominique Tey

av | okt 21, 2018 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Det sägs vara de små korta ögonblicken som sätter störst avtryck i ens liv. De stunder som till synes verkar alldagliga men som bär på magiska minnesfragment.

Som när jag var nio år och fick lyssna på pappas mixtapes från hans ungdom för första gången. Det var en blandning av låtar och artister, däribland Pink Floyd, Beatles, Led Zeppelin, Farhad Mehrad med flera. Vi satt i köket och jag minns hur uppslukad jag blev av musiken och min pappas berättelser kring låtarna. Jag blev som besatt och beslagtog därefter bandspelaren och alla hans kasettband in till mitt rum.

Jag var 13 år och gick en kvällspromenad i duggregnet med min mamma. Det var en mörk novemberkväll och gatlyktornas vita ljus mot regnet och asfalten målade upp en scen som tagen ur en film. Där gick vi i armkrok och pratade om något så trivialt som mitt tonårsliv. 
Av någon anledning hade jag fått med mig min mp3-spelare proppad med nyfunnen musik, som vid den tiden kan likans vid nyfunnen kärlek. Under promenaden frågar mamma om hon får lyssna igenom spellistan och jag grips av en oväntad prestationsångest. Men jag ger henne hörlurarna och studerar noga hennes ansiktsuttryck för att se vad hon tycker om låtarna. En bit in stannar hon plötsligt upp, blundar, ler och börjar dansa. Det var som att novemberkvällen förvandlats till en barfota sommarkväll och att hon blivit tjugo år igen, allt som krävdes var Teardrops med Womack & Womack.

Jag är övertygad om att det är tack vare musiken som dessa minnen bevarats så tydligt och att det just är de korta ögonblicken som betyder mest, de som inte betyder något för någon men som betyder allt för mig.

Pin It on Pinterest

Share This