Mitt musikminne: By Land

av | feb 9, 2020 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis redaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

När mina föräldrar sjöng Ute blåser sommarvind då jag låg i min mammas mage… nä… När det visade sig att jag hatar Ute blåser sommarvind när jag väl kom ut… Nä… När jag var fyra och hela min kropp vibrerade av falska och överjordiska toner från kommunala musikskolans blåsorkester? Nä. Jag gillar att cykla. Här kommer ett musikminne som utspelar sig under en av alla de dagar som jag, just precis, cyklar. Jag bor i Malmö och i den här stan blåser det som satan hela dagarna. En stor anledning till att jag minns just denna dag är för att jag fick uppleva att cykla precis i vindens riktning, även kallat medvind.

I medvind behöver man inte använda tramporna, så jag sätter mig på sadeln och filosoferar, börjar kolla mina Spotifylistor. Jag är som vanligt på väg till min studio i Kirseberg men ska förbi Emmaus årliga utförsäljning av musikinstrument som är ett galet event där 50-åriga män stormar butiken, bläddrar och sliter i instrument i läskbackar som om gitarrer vore gamla LP-skivor.

Cykeln rusar, runt hörn, över Värnhem, lyckas undvika vattenpölar och kriminella gäng (skoja – inte för att förringa några händelser i Malmö, men medierapporteringen är lite skev). Jag gillar att lyssna på musik när jag cyklar. Jag har sparat ett album som jag inte har lyssnat på än, Depression Cherry. Alla minnen som jag har kopplade till Beach House återuppväcks där och då – Beach House låter i och för sig typ likadant hela tiden, men jag upptäcker återigen hur mycket jag tycker om dem. De gör dessutom fantastiska cykellåtar. De bästa låtarna är dem som känns som att de fortsätter även efter att de har slutat, sån musik vill jag också göra tänker jag. Perfekt för en cykeldag i medvind.

Framme i Kirseberg och inne på Emmaus instrumentförsäljning är det krig. I mitten av rummet står en keyboard, tillräckligt ful och beige för att jag ska tänka att “det måste vara ett kap”, väldigt konstigt att ingen 50-åring har tagit den än. Jag lägger fyndet på gräsmattan utanför och googlar keyboardens namn. Första träffen som kommer upp är “Beach House Keyboard Sounds” från en sida som beskriver bandets favoritsyntar på plattan Depression Cherry. Efter den dagen föddes By Land, och jag spelar då och då Ute blåser sommarvind som godnattvisa för honom på min Beach House-synt.

Bifogar en extremt bra cykelplaylist, synten ingår också.

 

Fotograf:
Daniel Örtegren Desai

Pin It on Pinterest

Share This