Mitt musikminne: Bolywool

av | Jun 11, 2017 | Artiklar, Mitt musikminne

Alla har vi speciella minnen till musik, inte minst de som andas och lever i musikens värld. Därför har Popmanis musikredaktion valt ut artister som får dela med sig av extra minnesvärda musikminnen tillsammans med en tillhörande playlist.

Efter att ha varit ett band i snart tjugo år är det en rätt svår uppgift att välja ett av många minnen (vissa fantastiska, andra – not so much). Men ett minne som ligger lite extra nära hjärtat är när vi spelade in vårt tredje album på Island.

Vi hade redan bokat resan långt innan det blev klart att det skulle bli ett nytt album. Vi hade ju nyss släppt Isles (2012) och kände att vi behövde en spirituell resa för att samla inspiration. Reykjavík och Vestmannaeyjar var planerad destinationer och dessa i sig hade räckt mer än väl. Men så hade vi samlat på oss 6-8 låtar och kände att när vi ändå är där i en vecka, ska vi inte spela in i Sundlaugin (Sigur Rós gamla studio) också?

På grund av vår icke-existerande budget för albuminspelning så gjorde vi en kompromiss och spelade in alla grunder till låtarna i form av bas och trummor hos vår vän Sigurmon i Bow and Arrow Studios i hamnen i Reykjavik och bokade endast en dag i Sundlaugin som ligger i den lilla byn Álafoss strax utanför Reykjavik.

Även om det blev mycket jobb under resan blev det lite också tid för rekreation. Den så kallade resan i resan, utflykten till Västmannaöarna, var fantastisk. Detta är helig mark inte minst för att den mytomspunna ön Surtsey tillhör ögruppen. Vi lämnar fastlandet per färga, båda med spänd förväntan. Så småningom dyker de klippiga och ogästvänliga öarna upp, olika något annat vi tidigare sett (tips på billigt och inspirerande tidsfördriv: bildgoogla ”vestmannaeyjar”). Inte mindre än två vulkaner finns på huvudön Heimaey som vi ska bo på. Eftersom det är soligt bestämmer vi oss för att bestiga den vulkan som ligger precis utanför byn. Vi vandrar genom ett sagolikt månlandskap, det blåser mer och mer ju längre upp vi kommer, och når till slut nästan de blygsamma tvåhundra meter över havet. I fjärran tonar en mäktig glaciär upp sig tillsammans med vidsträckta karga slätter och i förgrunden de dramatiskt vackra småöarna som omger Heimaey. Calle knäpper snabbt av ett par bilder med Holga-kameran, det blåser nu halv orkan, innan vi beger oss ner till säker mark igen. Fotnot: detta blir omslaget till skivan.

Om vi återgår till inspelningarna så är vi äntligen framme i Álafoss och Sundlaugin. Eftersom vi hade gjort grovjobbet med inspelningarna innan vi åkte dit så blev jobbet i Sundlaugin lite som att plocka russinen ur kakan… Eller som att vara i en godisaffär i 8 timmar. Vi startade med att spela in flygel i stora salen (!), ett instrument man inte hanterar dagligdags direkt. Vi fortsatte med en hammondorgel, Fender Rhodes piano och klockspel. Bara att vara i lokalen, en dränerad och ombyggd gammal simbassäng, var grymt inspirerande. Vi såg spår av Sigur Rós lite överallt. På eftermiddagen spelade vi in gitarr på de flesta av låtarna och i stort sätt allt fick ta en tur genom det legendariska Lexicon-reverbet i kontrollrummet. Jag tror nog att vi aldrig har spelar in så mycket och så effektivt som dessa timmar i Sundlaugin.

Drömmen är såklart att komma tillbaka och med en större budget och spela in ett helt album där!

Pin It on Pinterest

Share This