Sommaren 2009 var Popmanis Filip Lindström 15 år gammal och skulle gå på sin allra första festival, enbart på grund av ett band. Morgonen efter Michael Jacksons död reste han med sin far till Borlänge för en oförglömlig festivaldag. Det här är berättelsen om vunna och missade festivalminnen.

Som decemberbarn har jag alltid varit yngst bland mina vänner, vilket ofta känts av. 2009 var det extra påtagligt då andra fick åka på festivaler själva medan jag behövde sällskap för att åka och se mitt favoritband Turbonegro spela på Peace & Love. Som tur var skjutsade min snälla pappa mig hela vägen från Stockholm till Borlänge, så jag kunde få bevittna norrmännens festivalspelning.

När vi klev upp på morgonen möttes vi av stora rubriker i morgontidningen om att Kungen av Pop hade gått bort. Beskedet la en viss sordin på musikglädjen jag kände, men det bar ändå iväg norrut. Peace & Love mässade ut Michael Jacksons död från alla håll, varje artist gjorde en hyllning. Turbonegros serenad blev Imorgen Skal Eg Daue, en av deras få norskspråkiga nummer, som handlar om ens sista dag i livet. Trots att punkarnas fan club Turbojugend kanske inte älskade Jackson så togs hyllandet emot med respekt. Det var vackert att se musikälskare hedra en legend vars musik var så pass långt ifrån det som spelades på scen.

Bildresultat för turbonegro

Precis innan Turbo spelade festpunkbandet Gogol Bordello med Eugene Hütz i spetsen. Under hela dagen vi spenderade på Peace & Love var den spelningen det enda jag och min käre far båda kunde uppskatta. Han såg aldrig storheten i norska män i smink och jeansjackor, hur jag än försökte övertala honom.

Flera år senare, när jag fann och började älska Faith No More och Alice in Chains, insåg jag att båda de akterna hade spelat på Peace & Love 2009. Jag har grämt mig många gånger över att jag då inte visste vilka banden var och att jag missade dem, men minnet av Turbonegro och Hank von Helvete lever kvar hos mig tillräckligt starkt för att jag ska fortsätta tänka på vad jag kunde ha fått se.

Pin It on Pinterest

Share This