Foto: Press

Foto: Press

En decemberkväll i fjol var amerikanska Mini Mansions i Stockholm för att agera förband åt The Raveonettes. Popmani träffade bandet för att prata om den personliga uppföljaren och samarbetet med Alex Turner.

Mini Mansions har precis klivit av scenen efter soundcheck. Två tredjedelar av bandet slår sig ned runt borden på Debaser Hornstull Strand som för stunden bara består av oss och personalen. Under kvällen kommer lokalen att fyllas till bredden när Mini Mansions öppnar åt danska The Raveonettes.

De Los Angeles-baserade medlemmarna är olika mycket bekanta med Sverige. För Michael Shuman har de åtta åren som basist i Queens of the Stone Age fört med sig en och annan tur hit. I Mini Mansions agerar han istället trummis och gitarrist. För bandskamraterna, basisten Zach Dawes och keyboardisten tillika sångaren Tyler Parkford, är det här den första skandinaviska vistelsen.
– Det är något futuristiskt med Sverige, säger Zach Dawes. Går du på gatan i New York eller Los Angeles så känner du av ett kaos. Men här finns istället ett lugn och allt är i sin ordning. Och ni verkar respektera det.

Bandet bildades 2009 och släppte redan året därpå sitt självbetitlade debutalbum. Ett “mörkt och drömskt” album, enligt Michael Shuman. The Great Pretenders, som släpps världen över den 23 mars, beskriver bandet själva som mer energiskt och mer fokuserat. Som ett nytt Mini Mansions, bokstavligt talat.
– Det låter som att vi har varit på spa och kommit ut fräscha ur ångrummet, säger Michael.
Shuman berättar att uppföljaren även skiljer sig från debuten textmässigt. Fiktionen som tidigare varit Mini Mansions signum har bytts ut mot existentiella texter om kärlek och döden.
– Det blir mycket mer personligt den här gången, säger Michael. Texterna som jag har skrivit är baserade på riktiga händelser och upplevda känslor. Det är nytt för mig, att vara så sårbar.

”Det låter som att vi har varit på spa och kommit ut fräscha ur ångrummet”

På The Great Pretenders har Mini Mansions för första gången även bjudit in andra röster.
– Vi har alltid varit väldigt privata och ingen har fått komma in i den här treenigheten. Men vi kände alla att det var dags för en förändring, säger Zach.
Förändringen bestod av två frontmän, The Beach Boys Brian Wilson och Arctic Monkeys Alex Turner. Den sistnämnde lärde bandet känna efter att ha turnérat tillsammans.
– Det hela skedde väldigt naturligt. Vi visste att vi behövde en sångare till en låt och just då umgicks vi mycket med Alex. Vi tänkte helt enkelt “Här har vi Alex som dessutom är brittisk, det blir perfekt”, säger Michael.
Han tittar på Zach och de både skrattar innan Michael tillägger:
– Men skämt åsido, Alex överträffade alla våra förväntningar. Vänta tills ni får höra versen han skrev.


Mini Mansions öde verkar dock ha varit förutbestämt långt innan några album och samarbeten med brittiska rockstjärnor legat i sikte. Redan som 12-åringar började de att spela musik tillsammans.
– Vi har gått igenom mycket ihop. Det var med Michael och Tyler som jag både upptäckte och lärde mig att spela musik, säger Zach.

Målet med Mini Mansions har enligt bandet alltid varit självklart: “to sound like nothing else out there”, för att citera Zach själv. Han får medhåll av Michael.
– Jag har alltid tänkt “Det här är något speciellt, det låter som inget annat. Det låter som Mini Mansions”. Det är så jag vet att det här är rätt och att jag vill jobba med det för alltid.

Pin It on Pinterest

Share This