Min Stora Sorg: ”Mina barn är verkligen en naturlig del i mitt skapande”

av | maj 28, 2017 | Intervjuer

Idag på självaste morsdag släpper Min Stora Sorg sin nya singel Canta Mami (Sjung Mamma, på svenska). Vi passade på att ställa några frågor till Anso Lundin om hur hon ser på det muskaliska förhållandet mellan barn och föräldrer, om att söka tröst i musiken och hur pass viktig estetiken egentligen är.

Idag på morsdag släpper du singeln Canta Mami, vill du berätta skapandeprocessen bakom den?
– Ja, jag bodde i Palma under tre månader förra året med min sambo och vår son. Jag hade hoppats på inspiration från staden – gatorna, vår lilla terass, blommorna och dofterna. Och det var inspirerande! Jag skrev låten sittandes i köket med kaos runt omkring (ja min son och sambo kan ensamma skapa kaos). Ali var framme och tryckte på alla knappar samt tog micken och sa Canta mami! när jag satt och jobbade. Så jag samplade hans röst och valde att döpa låten till det.

Jag hörde att titeln betyder Sjung mamma och är något som din son brukar säga. Hur ser du på det musikaliska förhållandet mellan en föräldrar och ett barn?
– Alltså det är ju speciellt det där. När jag var liten drömde jag om att ha Marie Fredriksson som mamma och tänkte att det nog var otroligt. Mina barn bryr sig måttligt om min musik haha. De är liksom inte särskilt imponerade. Men de har ju varit med från början. Dem är med på konserter, får höra mina låtar först av alla och så vidare. De är verkligen en naturlig del i skapandet och kommer fortsätta vara det oavsett dom vill eller inte typ.

Har du själv några speciella minnen från din barndom till dina föräldrars val av musik?
– Min pappa lyssnade väldigt mycket på musik och det har absolut spelat stor roll för mig i mitt skapande och intresse. Jag har ett särskilt minne från att pappa spelade Enya på högsta volym nere i källaren på sina egen byggda högtalare. Det var under mina föräldrars skilsmässa.

Är det självupplevda situationerna och känslorna för dig en självklarhet när du skriver musik?
– Jag använder ju låtskrivandet väldigt mycket som terapi så ja. Men jag har också börjat skriva utifrån påhittade scenarion. Det känns som en nyttig utveckling för mig.

Du nämner även att du skrev låten i en slags tröst till dig själv och även som tröst åt andra. Är andras musik också något vanligtvis brukar söka tröst i?
– Jag blir alltid tröstad av musik. Att lyssna på musik ger mig alltid känslan av att ”allt är större” och det är min bästa känsla. Det kan vara att jag trots att jag är nere står med lurarna på tunnelbanan och lyssnar på Michel Didas Gucci Song och börjar skratta för det är sån rolig genitext. Eller att jag går runt Trekanten med barnvagnen och lyssnar på Anohni och låtsas att jag har huvudrollen i en sorglig film. Musik är mäktigt.

Jag tycker så mycket om dina omslag och pressbilder, allting känns utvalt med omsorg. Är estetiken runt din musik viktig för dig?
– Åh tack! Ja, den är minst sagt viktig. Vi är ett team – jag, Daniel Åkerström-Steen och John Artur som sen allra första början har byggt det visuella tillsammans. Vi har en studio/ateljé tillsammans där vi jobbar och hänger. Vi har alla den gemensamma kärleken för popkultur och vi älskar att jobba ihop med tanken på att göra Min Stora Sorg till pionjär i Sveriges musikliv.

Detta är din andra singel för i år, vad händer härnäst?
– Spelningar i sommar och göra klart ett album! Satsar på att släppa ett makalöst bra album i september. Lets pray!

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This