Middle Kids: ”Vi lägger väldigt mycket press på oss själva att vara perfekta”

av | maj 9, 2018 | Framsida Startslider, Intervjuer

Nu har det australiensiska bandet Middle Kids äntligen släppt sitt debutalbum Lost Friends via skivbolaget Lucky Number. Popmani har pratat med bandets sångerska och låtskrivaren Hannah Joy om den kreativa processen bakom det nya albumet, hur det är att stå på scen och varför en ibland kan ifrågasätta sitt val av yrke.

Middle Kids har inte funnits så länge men det känns ändå som att ni har hunnit med en hel del, med både turnéer och nu ett debutalbum?
– På många sätt har det varit lite av en berg- och dalbana. Vi har haft en otrolig karriär hittills. Vi har gjort musik under en ganska lång tid separat, och att vara i ett projekt just nu som gör att människor lyssnar på vår musik är väldigt roligt. Att vi har folk som lyssnar på vår musik betyder att vi får spela live och det älskar vi att göra. 

Ni hade alla soloprojekt innan ni startade Middle Kids. Kändes det som att det var en stor omställning att gå från att göra musik på egen hand till att vara med i ett band?
– Det var faktiskt inte en så stor omställning, det gick väldigt smärtfritt. Jag har alltid velat vara med i ett band men ibland tar det ett tag innan en hittar rätt personer. Jag spelade piano och gjorde mer av den typen av musik. När vi startade Middle Kids och började göra musik som lät mer som indierock var väldigt roligt och ett ganska enkelt sätt att arbeta kreativt med andra inom musiken.

”Tanken inför det nya albumet var att skapa en mer ambitiös ljudbild”

Kändes det lätt att gå över från pianomusik till indierock eller kände du typ ”Men herregud, vad håller jag på med?”?
– Ja, lite! Jag spelade inte gitarr i början vilket gjorde att det var lite svårt att gå över från den mer klassiska pianomusiken till det vi gör idag. Att vara i ett band har varit roligare eftersom att jag har fått vara med om den kreativa processen tillsammans med andra. Det gäller även turnélivet.

Är det inte roligt att vara med i ett band? Jag har en väldigt romantiserad bild av hur det är att vara en del av ett band!
– Haha, det är väldigt roligt! Du måste verkligen lära dig att dela på väldigt små utrymmen. 

Det kan jag tänka mig! På tal om turnéliv så är ert debutalbum ute nu, är du nöjd över hur det låter?
– Ja verkligen! Det är skönt att folk äntligen ska få höra det. Vi har alltid velat göra ett fullängdsalbum och vi har varit väldigt exalterade inför tanken att få släppa det. När en är mitt inne i processen av att skriva och producera albumet så är det svårt att veta om musiken som vi gör ens är bra. Nu när albumet är klart och vi har haft en liten stund där vi har låtit musiken vila så känner vi att vi är väldigt stolta över hur det låter.  

Kände ni att albumet var tvunget att vara 100 % representativt för ert sound med tanke på att det är ert första album?
– Det häftiga var att när vi gjorde EP:n så kändes det som att den kreativa processen var så naturlig och den öppnade upp oss för att fortsätta skapa musik. EP:n var väldigt influerad av indierocken medan tanken inför det nya albumet var att skapa en mer ambitiös ljudbild. Det har känts som att vår process har varit väldigt organisk och det har varit väldigt roligt att spela in albumet för att det kändes som ett naturligt steg för oss i vår karriär. Det känns som albumet fortfarande har kvar delar av det lofi-sound som vi presenterade på EP:n men jag tycker att det känns som ett steg framåt för oss om en tänker på sound och ljudbild.

När jag lyssnar på Lost Friends känns det lite som att ni har uppdaterat ert sound samtidigt som en känner igen er! Jag har läst att ni experimenterade en del med ert sound inför detta albumet, stämmer det?
– Vi arbetade med en del nya producenter och musiker på detta album och det kändes som att det också medförde något nytt till oss. Vi spelade även in det mest hemma vilket gjorde att vi provade mycket olika saker för att vi kunde. Vi hade oändligt med tid till att prova olika instrument och leka fram vårt sound. Det var coolt att kunna hitta olika sound trots att vi i princip var i våra egna hus och spelade in.

Hur har den kreativa processen sett ut? Har ni lyssnat på olika band eller musiker när ni har spelat in för att bli inspirerade eller har ni försökt att distansera er själva från andras musik?
– Jag tror att jag har lyssnat på väldigt lite musik under denna process. Något som dock influerade mig var turnélivet. Jag skrev väldigt många delar av våra låtar under vår turné. När vi var på turné i USA förra året med Cold War Kids och Ryan Adams kändes det som att vi blev väldigt influerade av deras mer rockiga och americanainspirerade musik. Det influerade albumet och det känns som att man kan höra det. Jag tog verkligen till mig deras sound när vi var ute på turné med dem och var otroligt influerad av deras sätt att skriva när jag skrev våra texter.

Det måste vara häftigt att turnera med sådana stora artister i ett så tidigt stadie av er karriär?
– Ja, jag vet! Vi kunde knappt fatta det själva. Många av de artisterna som vi har varit support till har varit och är stora favoriter hos oss i bandet. Det var väldigt speciellt att spendera så lång tid med personer som en ser upp till så mycket.

Kändes det viktigt att hitta inspirationskällor inför albumet eller var du rädd för att ni skulle hämta för mycket idéer från dem och på så vis bli för lika?
– Jag tycker att det är viktigt att ha personer som en tycker är inspirerande. Det känns som att vi, med den musik som vi gör, ärver ett rockarv. Det är viktigt att veta vart en kommer ifrån musikaliskt samtidigt som det är viktigt att ha sin egen röst. Vi har lyssnat på väldigt mycket musik under våra liv men vi spenderar väldigt mycket tid till att hitta och skapa vårt eget sound. Det känns verkligen som en del av det sökandet är texterna och det du förmedlar med dem. I texterna och i det du säger kan du berätta om vad du tror på och vad du har för åsikter. Därför känns det väldigt viktigt att låta rösten ta plats i texterna och det är otroligt viktigt för oss.

Hade ni någonsin en diskussion i bandet om hur ni ville låta eller var det tydligt från början?
– På vissa sätt var det väldigt tydligt. Först och främst ville vi att vår musikalitet skulle bottna i våra texter. Allt som vi gör ska vara för låtarnas bäst och det handlar om allt från sound till texter. Vi försöker att låta sångerna komma naturligt och när vi gör en låt ställer vi oss alltid frågan om vad som är bäst för just denna låten. Vi funderar på vad vi vill förmedla med låten och vad budskapet med låten är. Låtens ljudbild får sedan baseras kring det.

Utifrån det jag har läst i gamla intervjuer med er så känns det som att ni alltid har känt att musiken var självklar. Fanns det aldrig några tvivel om ni skulle bygga en karriär kring musiken eller fanns det planer på andra yrken?
– Jag har alltid varit besatt av musik. För oss i bandet har det funnits andra alternativ, vår gitarrist Tim till exempel studerade medicin. Det är klart att han säkert ifrågasätter ifall musiken faktiskt är det karriärsval som är mest självklart eller om det vore säkrare att gå tillbaka till medicinstudierna. Jag älskar att lära ut musik och vi har alla varit musiklärare under någon period. Under en lång tid kändes det som att jag skulle vara musiklärare för resten av livet och det kanske jag blir när jag blir äldre. Det finns inte en tanke på att göra något annat än musik, jag kan inte göra något annat.

Det känns som ett modigt val att verkligen satsa på musik?
– Haha, ja! Vi har verkligen ingen aning om hur länge vi får hålla på med det vi gör eller hur framtiden för oss kommer att se ut. Just nu känns det så otroligt meningsfullt att göra musik så en hoppas på att framtiden bara flyter på.

Hur tänker ni när ni skriver era låtar? Skrivs de utifrån ett uttänkt koncept från början eller kommer budskapet med låten fram utefter du skriver låten?
– Det kommer väldigt naturligt. Det känns viktigt för mig att skriva om hur mitt liv ser ut just nu och vad jag vill att mitt liv ska vara. Jag försöker att porträttera det så gott det går i mina låtar och vi känner allihop att vi vill leva med hopp, med kärlek och med vänner. Det är det vi försöker att få ut i våra texter.

Kan du känna att du blir pressad till att låtarna måste ha texter som folk kan identifiera sig med?
– Jag har nog aldrig tänkt på det. Jag känner nog att mitt mål med texterna är att de ska ha en betydelse och något slags budskap. Det känns som att texterna går att tolka olika men att de alltid bottnar i mina tankar och hur jag känner.

Det känns som att allt kommer väldigt naturligt för er, hur ser er kreativa process ut?
– Det börjar alltid med att jag skriver en låt och sen får de andra en demo av låten där de får ge feedback. Det börjar dock alltid med att jag skriver låten på antingen gitarr eller piano och sedan får killarna i bandet säga vad de tycker om den.

Blir du inte nervös när du ska ge låten till dem?
– Jo, ibland haha! Jag kan tänka ”det här är en jättebra låt” och sen ger jag den till de andra i bandet och så kanske de känner att den var helt okej. Ibland är det tvärtom och då kan jag känna mig osäker inför en låt medan de känner att låten är riktigt bra. 

Brukar du hinta om vilken låt du gillar bäst när du ger den till dem?
– Haha, nej! Jag brukar bara ge den till dem och sen typ lämna dem för att de ska få lyssna i fred.

Ni släppte en musikvideo till nya singeln On My Knees nyligen. Kan du berätta lite om konceptet bakom videon?
– Jag gillar verkligen konceptet bakom den videon, det är väldigt häftigt. I början kan en se olika människor göra olika tricks och visa upp sina talanger på olika sätt. De arbetar väldigt hårt med att visa upp hur starka de är och att de inte är svaga individer. I slutet förstår man att de jobbar hårt för en audition som ingen ens är där för att se. För mig handlar det om att människor måste leverera och göra sitt bästa hela tiden, trots att det kanske inte är någon som är där för att ta del av det hårda arbetet. Vi lägger väldigt mycket press på oss själva att vara perfekta när andra tittar.

Känns det viktigt att era koncept bakom videorna bottnar i någon slags värdering eller tanke?
– Ibland känns det som att vi bara vill göra något som är roligt och som ser coolt ut visuellt. Jag tycker att det är häftigt när vi kan ha en djupare mening bakom våra låtar och musikvideos. Jag tror att huvudfokuset ligger på att våra låtar bottnar i djupare meningar och då kan videon få vara lite roligare och snyggare visuellt. Det är skönt när en får till en blandning av båda.

Ni har ju spelat inför väldigt stora publiker och har fått enormt mycket positiv feedback. Är det viktigt för er att se hur publiken reagerar till er musik för att få en bild av hur er musik tas emot?
– Ja, det är upplyftande. Det känns som att syftet med att spela live är att få kontakt med människor. Om inte det händer när vi spelar känns det lite som att en ifrågasätter sig själv och undrar vad en håller på med. Jag tycker verkligen att det är otroligt roligt att spela in och producera musiken och även om vi inte skulle spela inför stora publiker så skulle jag ändå vara nöjd trots att det är en fantastisk upplevelse att spela inför många människor. Att se människor på våra konserter som sjunger med till våra låtar är en väldigt häftigt upplevelse.

Bir nervös när du går upp på scen eller känns det bara roligt?
– Förut blev jag väldigt nervös. Jag var så nervös att jag nästan alltid spydde innan vi gick upp på scen. Nu känns det som att jag har nått en punkt där jag fortfarande är nervös men glädjen av att stå på scen är större. Efter en eller två låtar på scen känns det som att nervositeten är borta. Jag måste bara komma över de första låtarna så är allt lugnt. Det känns som att nervositet är bra. Om jag inte skulle vara nervös så tror jag att det skulle kännas som att jag inte brydde mig om framträdandet och om att ge publiken en show.

Ni är ute på turné för tillfället och snart ska ni ge er ut igen, gillar du turnélivet eller känner du mer för den kreativa produktionsdelen mer?
– Ja, alltså jag gillar ju att turnera. Det är väldigt många delar av turnélivet som är väldigt jobbiga och många delar som är fantastiska som typ att spela live och att se alla otroliga städer runt om i världen känns som ett privilegium. På vissa sätt så skulle jag önska att jag kunde sitta instängd i mitt sovrum och göra musik för evigt men det är nog ändå viktigt att ha båda delarna för att hitta en balans.

Författare:
Emma Isberg, Skribent

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This