Melodifestivalen kräver bättre könsfördelning

av | maj 26, 2020 | Artiklar, Lyssnat

SVT meddelade i dag att det från och med 2022 blir krav på att alla bidrag i Melodifestivalen ska ha minst en kvinnlig upphovsperson.

Som bekant tenderar det att vara en klar majoritet män bland upphovspersonerna till Melodifestivalens bidrag. Men det ska nu ändras på. Nu ställer SVT krav på att alla bidrag som har fler än en upphovsperson ska ha minst en kvinna bland sig.

Det är inte första gången liknande regler införs. Tidigare har krav på 20 procent och sedan 50 procent kvinnor införts, men nu tar alltså SVT större krafttag för att göra Melodifestivalen mer jämställd. Detta för att de tidigare reglerna inte gjort så stor skillnad. Reglerna börjar dock inte gälla förrän 2022.

– Det är SVT:s avsikt att minst 50 % av utvalda tävlingsbidrag ska ha enbart kvinnliga kompositörer/textförfattare eller ha både kvinnliga och manliga kompositörer/textförfattare. Det är SVTs avsikt att till Melodifestivalen 2022 införa ett krav på att alla bidrag som är skrivna av fler än en upphovsperson ska ha minst en kvinnlig kompositör eller textförfattare, skriver SVT.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This