Brev til kongen

Regi Hisham Zaman Manus  Hisham Zaman, Mehmet Aktas, Kjell Ola Dahl Medverkande  Ali Bag Salimi, Zheer Durhan, Nazmi Kirik, Hassan Dimirci, Derin Kader

Letter to the King
En kurdisk man med ansenlig mustasch skriker sin längtan till sitt hemland. Det snötäckta norska landskapet som omger honom är stilla. Han kan inte längre leva i främlingskapet.

Letter to the King skildrar en samling flyktingar under en dagstripp till Oslo. En ung mor smärtas över sitt förflutna och söker sinnesfrid genom blodshämnd, en man möter sin norska älskarinna och drömmer om att öppna en restaurang, ett kampsportproffs söker arbete och den gamla mannen, Mirza (Ali Bag Salimi), är på väg att överlämna ett brev till kung Harald för att uppfylla sitt livs sista önskan – att få närvara vid sina söners och döttrars begravning. Sammanhangen är brokiga, enskilda individer som söker finna sin egen plats i ett nytt land. Mirzas brev verkar i förhållande till de olika berättelserna, som filmens sammanbindande hjärterum.

Hisham Zaman förefaller vara en av Norges mest angelägna filmskapare just nu. Detta att döma av utlåtanden från såväl internationella som norska kritiker. Berättelserna kretsar kring främlingsskap och identitet, hela tiden med siktet inställt på att visualisera och besjäla individerna i samhällets marginaler. Letter to the King är en av åtta filmer nominerade till årets upplaga av Göteborg International Film Festivals Dragon Award för bästa nordiska film, ett pris som Zaman kammade hem redan 2013, då för sin hyllade Before Snowfall. I Letter for the King har Zaman valt att till stor del samarbeta med samma filmteam som från Before Snowfall. Såväl estetiken som tematiken är snarlik, men då Before Snowfall kretsade kring flykten från öst till väst, behandlar Letter to the King tillvaron efter flyktens ändpunkt.

Letter to the King handlar inte ytterst om sökande efter identitet, utan snarare om strävan efter en mer grundläggande plats i världen, en otvungen existens. Zaman porträtterar med självsäkerhet denna vattrade skara flyktingar, som så ofta i samhällets ögon blir betraktade som en homogen grupp, och deras försök att finna sina enskilda levnadspremisser i ett sammanhang de inte känner sig tillhöra. Tematiken är betydelsefull, frågorna grundläggande. Filmen förmedlar dessa berättelser taktfast och ibland snarast mekaniskt. Detta utgör en svaghet i framställningen. Dynamiken i personporträtten blir stundom tydligt underordnad den tematik filmen avser belysa. Kraften domnar en gnutta, och personerna distanseras. Föreliggande räddas i någon mån av den sammanbindande effekten av Mirzas brev. Letter to the King är likväl en film med obestridligt patos och relevans för vår samtid.

 

Pin It on Pinterest

Share This