Maxida Märak: ”Jag kommer från en familj med flera starka kvinnor och där männen oftast är de tysta”

av | maj 29, 2018 | Intervjuer

Maxida Märak. Ni har garanterat sett henne. Hon medverkade i SVT:s storsatsning Midnattsol, i Jills Veranda och nu senast under Melodifestivalen. Men hon är allt annat än en mellanakt i någon annans berättelse.

Maxida Märak är uppvuxen i Jokkmokk och nu mera bosatt i Stockholm. Att bli artist har inte alltid varit en självklarthet, men att syssla med någonting kreativt har alltid varit givet. Det är någonting som finns i blodet, då även hennes syskon, Timimie Märak är poet.

– Vi hade jävligt bra grundförutsättningar. Jag kommer från en familj med flera starka kvinnor och där männen oftast är de tysta, timida varelserna och kvinnor tar plats. Det är en kärleksfull och kreativ familj.

Från början var tanken att jobba inom teater, vilket hon också gjorde under en lång tid. Hon fick stora roller och turnérade med Sameteatern. Det var även där det skulle gå upp ett ljus för henne att det var musiken hon skulle satsa helhjärtat på.

– Jag hade blivit erbjuden en fet roll och vi skulle turnéra landet och spela på Dramaten. Men en vecka innan turnén kände jag att det här inte var något kul. Jag fattade inte hur jag kunde vara så otacksam. Det var ett drömjobb för folk och jag hade sådan jävla panikångest. Jag ringde mig chef mitt i natten och bröt kontraktet.

”När ens hobby och passion blir ens yrke kan man inte göra det halvdant”

Sedan den dagen har det varit musiken som varit fokuset. Ett beslut hon aldrig har ångrat.

– När ens hobby och passion blir ens yrke kan man inte göra det halvdant. Jag fick hela tiden kompromissa. Det gick inte att satsa på båda. Den situationen gjorde så att jag alltid litar på magkänslan. Man måste våga riskera jättemycket. Är du i gråzonen hela tiden funkar det inte. Det har gjort mig modigare.

Maxida Märak har skapat sitt eget sound. Med influenser från hennes kulturella arv och den råa hiphopen har hon tagit fram en genre som hon själv saknade.

– Jag är inte uppvuxen med hiphop, men min morbror brukade ge mig skivor och singlar med undergroundhiphop från USA som barn. Jag blev aldrig riktigt imponerad av svensk hiphop, utan det kändes alltid som att det kunde göras bättre. Jag sökte musik som inte fanns så jag tänkte att va fan, det är bara att göra det själv.

Som same och musiker är det många som har velat placera henne i facket ”aktivistartist”. Men det är ingen titel hon känner igen sig i.

– Jag är inte musiker för att bedriva aktivism. Jag gör musik för att jag vill få folk upp på dansgolvet och bara köra. Musik är mitt främsta uttrycksätt, vilket gör att det även är så jag driver politik, men det är inte därför jag gör musik. Men de båda två går ju hand i hand.

Aktivismen är dock fortfarande en central del i Maxida Märaks liv och så har det alltid varit.

– Aktivismen har aldrig börjat och alltid funnits för mig. Jag var den som tågade in till rektorn med klagomål och samlade in namnlistor när jag var barn. Jag klarar inte av att se grupper utsatta. Jag har inte förstått varför det ska vara så fucking svårt stt säga ifrån.

Just nu ligger allt fokus på musiken och de festivaler som Maxida Märak uppträder på i sommar. Bland annat kommer hon inta scenen på Statement Festival tillsammans med artister som Frida Hyvönen, Beatrice Eli och Joy.

– Det är en jättespännande tid! Jag signade nyss med ett nytt skivbolag. Nu ska jag skapa massa ny musik som kommer inom en mycket snar framtid!

 

Författare:
Valerie Kaspersen, Skribent

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This