Mathilda Brink: “När jag släpper skivan kan jag släppa taget om låtarna psykiskt också”

av | apr 1, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Mathilda Brinks musik har av många beskrivits som unik. Den är en blandning av olika stilar som bildar en alldeles egen ljudbild. Albumet Maestro som släpptes den 29 mars är inget undantag.

Jag frågar Mathilda Brink om albumet Maestro, om hur hon har kommit fram till just den här blandningen av rock, visa och indie. Det visar sig att hon själv har svårt att se sin musik som unik.

– Jag inspireras så mycket av musik jag själv lyssnar på att jag själv har svårt att se att min musik skulle vara unik. Jag kan tänka mig att det är för att det är en blandning av olika stilar som folk tycker att det låter annorlunda, säger Mathilda Brink.

Hon berättar att Maestro handlar om att växa upp, flytta iväg och att vara kvinna. Enligt henne kan det vara svårt att känna som kvinna eller transperson att en passar in i musikbranschen. Saker som att bara gå in i en studio eller spela på en elgitarr kommer inte naturligt vilket Mathilda tror beror på att en inte får lära sig att ta för sig på det sättet.

– Ordet Maestro betyder att bemästra någonting. Det handlar om just det för mig, att våga ta plats, säger Mathilda Brink.

”Ibland finns texterna bara i mig,
även om det låter pretentiöst att säga så.”

Hon berättar att hon tycker att det är viktigt att stötta varandra, kvinnliga och ickebinära musiker emellan. I Göteborg, där hon bor, tycker hon att många gör det. Hon önskar att det kunde följa med ut och genomsyra hela musikbranschen och inte bara vissa rum.

Innan hon satte igång fanns ingen tydlig bild av hur skivan skulle låta utan det har vuxit fram när hon har jobbat i studion tillsammans med sitt band. Ofta är det musiken som blir färdig först när hon jobbar på en låt. Efter det kan texten ibland komma naturligt, hon börjar nynna och låter den växa fram.

– Ibland finns texterna bara i mig, även om det låter pretentiöst att säga så. De brukar handla om någonting jag eller någon vän till mig varit med om, säger Mathilda.

Skivan har varit färdig i ett halvår och Mathilda tycker att det ska bli skönt att få dela den med omvärlden nu. Själv har hon hunnit skaffa sig en viss distans till den.

– När jag släpper skivan kommer jag också kunna släppa taget om låtarna psykiskt, säger hon.

Att den släpps som LP känns bra för Mathilda, det innebär att folk faktiskt kommer kunna köpa en fysisk skiva att hålla i händerna. Efter att ha jobbat mycket i studion ser hon fram emot att få komma ut och spela inför publik. Hon blir alltid peppad av det, även om hon inte alltid känner sig hundra innan.

– När jag väl kommer dit och soundcheckar och så känns det alltid roligt, säger Mathilda.

Författare:
Felicia Lotsander, Skribent

Fotografi:
Molly Browne

Pin It on Pinterest

Share This