Mary The First: ”Vad jag vill åstadkomma är något som inte riktigt går att genrebestämma”

av | Maj 8, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Mary The First väcker stor beundran med sin intensiva och mörka elektroniska pop och i samband med releasen av hennes självbetitlade debut-EP passade vi på att ställa några frågor.

Du har tidigare varit en del av elektropopbandet Revl9n, hur kom det sig att du valde att gå solo?
– För att fortsätta att göra musik. Bandet är vilande sen ett tag och att göra musik själv kändes som obeprövat och roligt.

Trivs du bättre i en konstellation som soloartist än en del av ett band?

– Att få diktera allting själv kan ju verka som en hägring när man tidigare brottats med sina bandmedlemmar om ett hi-hatljud. Nu finns det dock ingen annan att skylla på om det låter skit.

Synth och new wave ligger till grund för den elektroniska ljudbilden i din musik. Vart letar du om du vill inspireras inom dessa genrer?

– Vad jag gillar med tidig EBM och new wave är att det finns en råhet och en enkelhet. Men jag hämtar inspiration även från allt möjligt annat. Jag är inte ute efter att återskapa ett sound. Vad jag vill åstadkomma är något nytt, som inte riktigt går att genrebestämma.

Nyligen släppte du en fyrspårig debut-EP titulerad You Must Be Strong, berätta lite om skapandet bakom den?

– Har haft en mängd låtar som vuxit fram i olika versioner. Titelspåret var från början tung och rå med elgitarr och lät mer som en gammal PJ Harvey-demo. Sugar Crown är väldigt lik sin ursprungliga form, fast den nu är mer ivrig och pumpar på. Det var när producenten Jari Haapalainen kom in i bilden som låtarna kunde samlas och få ett mer fokuserat och enhetligt sound. Jari har varit helt suverän att jobba med. Han har förstått vad jag har velat göra.

Har du något specifikt spår på den som du känner extra mycket för?

You Must Be Strong. Den låten har följt med mig ett tag och om låtar kan vara kompisar så är väl den min bästis på EP:n.

Intensiteten känns om en röd råd i din musik, är det något du har i åtanke när du skapar musiken?
– Jag tänker inte så mycket när jag gör musiken, det är nåt intuitivt. De känslor som kommer ut kommer ut.

Vad händer härnäst, vågar en hoppas på en fullängdare och kommande spelningar?

– På torsdag har jag min releasefest på Taverna Brillo, där jag även kommer att spela. Jag har dessutom ytterligare material från inspelningen av EP:n, och som väntar på att få släppas ut.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Relaterade artiklar

Pin It on Pinterest

Share This