Mapei: ”Jag hittar mig själv mer och mer”

av | dec 2, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Mapei har sedan debutskivan Hey Hey imponerat med sin soulfulla röst och texter om identitet. Nu är hon aktuell med plattan Sensory Overload där hon belyser känslan av försöka hitta sig själv i en värld som blir allt mer narcissistisk. 

Du har nyligen släppt albumet Sensory Overload, vad har detta album betytt för dig?
– Det betyder att jag fortfarande har det! Jag kan göra skivor och de blir bara bättre. Jag hittar mig själv mer och mer och gör mitt bästa för att stimulera både öron och ögon. Men framför allt hjärtat. Jag är en snäll person, det är jag medveten om. Jag går upp varje dag för att tillfredsställa folket.

Du berättar väldigt fina historier med din musik, hur hittar du inspirationen till dina texter?
– Jag tävlar med mig själv. Jag tänker; ”du kan göra bättre”! Och bättre gör jag. En favoritjournalist skrev att jag kommer att göra ännu bättre verk. Det blev jag peppad på!

Det har gått fyra år sedan debutalbumet, på vilket har du förändrats som artist?
– Jag är mer rutinerad och involverad i allt. Jag är min egna manager och assistent. Jag fattar att detta är mycket jobb, så det är bara att kötta!

Du har samarbetat mycket med Magnus Lidehäll på skivan, hur hittade ni varandra? Vilka styrkor ser du i samarbetet?
– Vi hittade varandra genom hiphop. Och det är vår kryptonit. Att vi ständigt vill känna. Vi är nakna och coola. Det är svårt att hitta den kombinationen. De flesta klär sig coolt, men blottar aldrig sin själ. Och de som är nakna är oftast, ja… de försöker gömma sig. Jag är bara stolt helt enkelt, stolt över att jag vågar blotta mig och att det låter fett!

”Jag upplever allt som surrealistiskt eller normalt. Jag ser inte gränser och vägrar kategoriseras.”

Jag förstår det som att det har tagit en tid att hitta din identitet som artist, varför tror du att det har tagit den tiden?
– För att jag har en kronisk kulturchock. Jag upplever allt som surrealistiskt eller normalt. Jag ser inte gränser och vägrar kategoriseras. Jag tror att andra har svårt att definiera mig, men nu kanske det är lättare eftersom jag visar mer av mig själv.

Du pratar mycket om vikten av identitet i olika texter, varför är det viktigt att lyfta fram?
– För att jag inte vill bli dömd på grund av etnicitet. Jag vill visa att man kan vara sig själv.

Du har beskrivit dig som en produkt av din tid, vad menar du med det?
– Jag agerar bara av vad jag blir påverkad av. Varje aktion har en reaktion, det vet vi. Jag försöker bara njuta av tidsandan medans jag skrattar med min generation – som Kendrick Lamar skulle säga. Jag fångar bilder i hjärtat och hjärnan, och det kommer ut i form av musik.

Finns det någon låt på albumet som du är extra stolt över?
– From Nana. Jag har alltid velat göra en äkta blueslåt. Den blev ju överfet. Och Visions för att den är catwalk-sexig!

Blir det någon turné framöver?
– Om gud vill! Nu är jag på väg till Vietnam med Selam. Efter det blir det spelningar i Brasilien, New York, på by:Larm och Wine Mechanics. Förhoppningsvis tar jag sommaren med storm.

 

Författare:
Emma Isberg, Skribent & redaktör

Fotografi:
Josefine Bäckström

Pin It on Pinterest

Share This