Manchester Orchestra: ”Ibland kan din första idé vara bra, bara för att den är bekant”

av | Aug 1, 2017 | Framsida Startslider, Intervjuer

Indierockbandet Manchester Orchestra är aktuella med ett nytt album och vi har pratat med bandets gitarrist Robert McDowell om skapandeprocessen, hemstaden Atlanta och den kommande europaturnén. 

Det var tre år sedan sist ni var på en Europaturné. Känner ni extra mycket för någon stopp på turnen? 
– Vi har lyckligtvis nog fått turnera i över ett decennium, men det finns fortfarande vissa platser som vi inte har lyckats åka till. På den här turnén kommer vi faktiskt besöka en del nya ställen, vilket vi ser väldigt mycket emot. Internet har gjort det lättare att skaffa sig fans som faktisk taldrig har sett oss live, så vi har alltid lite extra mycket kärlek till just de platserna som vi aldrig har besökt tidigare.

Ni är baserade i Atlanta, Georiga. Vilken musik kopplar ni ihop med tanken av er hemstad?
– Det är svårt att bara välja en. Vi har en del grym hip hop och är kända för vår rock, men jag skulle associera Atlanta med band som vi har växt upp med så som O Brother, Big Jesus och andra band på vår label – Favorite Gentlemen.

För inte så länge sedan släppte ni en video till The Alien, berätta om historian bakom den.
– För inte så länge sedan så hittade jag och Andy filmen Swiss Army Man. Vi arbetade med regissörerna The Daniels på vår tidigare släppta video till Simple Math och när vi var färdiga med att spela in vårt nya album så tog vi kontakt med dem angående att vi ville jobba med dem inför vårt nya släpp. Ingen av oss hade någon aning om hur det skulle bli, men vi visste att dem var genier så vi var tvungna att fråga. Det grymma med the Daniels och deras vänner är att de alltid försöker göra det som är omöjligt, så vi lät dem köra på och de utförde verkligen ett enastående jobb.

Vad skiljer ert nya album A Black Mile To The Surface från era tidigare släppta releasen?
– Efter att vi hade släppt COPE och uppföljaren, HOPE, så visste vi att oavsett vad som komma skall, måste det vara annorlunda. Det tog oss ett år att arbeta på filmresultatet (vilket är alla vokaler) och det drev oss framåt på ett helt nytt sätt. Vi lärde oss att ibland kan din första idé vara bra för att den är bekant, men det betyder inte att den är den bästa idén.

Har ni några speciella knep när det kommer till att förflytta sig rent kreativt under processen av att skapa ett nytt album?
– En stor del av skapandet bakom det här albumet kommer från hur säkra vi är i processen med att arbeta med varandra. Det är enkelt att alltid vilja ha rätt hela tiden, men det är också omöjligt. Det betyder att om någon har en bra idé, så bör man föda från det. Låta deras kreativitet vara din inspiration. Det är det enda redskapet som vi hade bakom skapandet av filmen, så lyckligtvis kändes det som en naturlig transformering till albumet.

Jag älskar omslaget, berätta om det!
– The Daniels och Mike Dempsey är genier. Vi brainstormade med the Daniels via Skype och vi hade en grundidé om vilken känsla omslaget skulle ge oss, men vi hade ingen aning hur vi skulle sätta ord på det. Nästa gången vi pratade med dem, så visade de oss Mike’s portfolio och hans foton var fantastiska. Sedan tog han bilderna, utöver regisseringen av videon och pressfotograferingen. Jag kan inte vara mer nöjd med det teamet som vi jobbade med.

Vart ser du Manchester Orchersta om tio år?
– Jag skulle verkligen vilja släppa kanske fem album till. Det kommer säkert bli svårare och svårare, men det är allt jag kan och jag älskar det.

Författare:
Elin Strömberg, Skribent & Chefredaktör

Pin It on Pinterest

Share This