Makthaverskan: ”Det känns som att vi har strävat efter ett tydligare mål den här gången”

av | Okt 12, 2017 | Intervjuer

Sedan den förra albumreleasen har Makthaverskan både blivit internationellt uppmärksammade och en medlem mindre. Imorgon släpper bandet sin tredje fullängdare och vi passade på att ställa några frågor till Hugo, Irma och Maja inför releasen.

Imorgon är det dags för releasen av er tredje album Ill, hur känns det och vad har ni låtit er inspirerats av?
Maja: – Det känns väldigt skönt.

Hugo: – Det känns bara bra, väntetiden mellan inspelning och släpp är jävligt trist. Det är svårt att säga vad vi inspirerats av, största inspirationen har nog varit låtskrivandet i sig. Att ses och försöka få låtarna färdiga.

Livet kom i mellan och det tog fyra år för er att sätta ihop den här skivan. Hur har skapandeprocessen sett ut?
Maja: – Vi har blivit mer som förr i tiden i hur vi repar och ses.

Hugo: – Jag har inte riktigt reflekterat i hur processen förändrats. Det känns väl mer som att vi har strävat efter ett tydligare mål denna gången. Hur låtarna har blivit i slutändan känns aningen mindre slumpmässigt.

Hur ser ni på skillnaderna och likheterna bakom det här albumet och ll?
Maja: – Det är en tidslinje av makts liv.

Hugo: – Denna skivan kan jag tycka känns mer fokuserad. Jag älskar II, men denna är lite bättre.

Sedan förra albumet har ni även blivit en medlem färre i bandet, hur känns det?
Maja: – Det känns väldigt spännande och kul speciellt att framföra de nya låtarna live. Att Gustav ej är med är tråkigt, men ett gemensamt beslut så det känns inte konstigt heller.

Hugo: – Det känns ju annorlunda, men det kommer nog att gå bra.

Era omslag fortsätter att gå i samma tema på den kommande skivan. Kan ni inte berätta lite om den kreativa processen och tanken bakom omslaget?
Irma: – Alla fyra är med i den processen, vilket jag tycker är gött. Oftast kommer jag med idéer som de andra får neka eller godkänna och då lägga till sina önskemål. Sedan får de frekventa uppdateringar under hela tiden jag ritar, det är viktigt att de andra har samma kontroll som jag och känner att det är lika mycket deras omslag som mitt. Tanken bakom Ill var väl att jag ville göra något annorlunda från de tidigare omslagen och göra något som, i vårt sammanhang, kändes lite mer klassiskt och episkt.

Ni beskrivs numera som en internationell angelägenhet, hur ser ni på det och har det alltid varit målet?
Maja: – Vi har aldrig haft några mål. Det är väldigt spännande att få släppa och spela i andra länder, men tänker inte så mycket mer på det än så.

Ill bjuder verkligen på en ordentlig dos energi som jag misstänker kommer bli magisk i live format, har ni någon låt som ni ser extra mycket fram emot att framföra live?
Hugo: – Jag ser egentligen fram emot att spela alla nya låtarna. Fast mest Eden och Front.

Ni har ett gäng turnédatum redan inbokade runt om i Sverige och resten av norden. Kommer det att tillkomma fler internationella datum?
Hugo: – Eventuellt.

Pin It on Pinterest

Share This