Maggie Rogers: ”Jag älskar detta album”

av | jan 18, 2019 | Framsida Startslider, Intervjuer

Idag släpps Maggie Rogers album Heard It in a Past Life och vi har pratat med henne om känslan av att känna sig redo inför förändringar och hur en landar i att det är okej att vara sårbar.

Efter att Maggie Rogers slog igenom ordentligt med låten Alaska (2016) har hon turnerat världen över såväl själv som med andra band och artister. Nu står hon redo att släppa sitt debutalbum Heard It in a Past Life som hon beskriver som albumet där hon varit så ärlig som hon bara kunde bli. Jag ringde upp henne bara dagar inför albumsläppet.

Hur känns det nu ditt album äntligen släpps?
– Jag är så exalterad, jag älskar detta album och är så stolt över det. Det ska bli så kul att alla äntligen får höra det.

Jag har läst mängder av tweets från dina fans som är så glada över ditt nya album.
– Åh ja, de är så fina. Jag verkligen tagit min tid för att göra detta album och jag ville vara väldigt tydlig med vilken typ av musik som jag vill göra. Det känns skönt att det äntligen släpps och att det verkligen inte är något som jag har stressat igenom. Jag är så redo för att alla ska få höra det nu.

Kändes det viktigt att ha mycket tid till att göra albumet?
– När jag slutade turnera med min EP så spenderade jag två månader i tystnad där jag tänkte och reflekterade över vad som hade hänt i  mitt liv och vad jag ville säga om det. Efter att jag hade haft den perioden började jag ta fram albumet som allt som allt tog typ fyra månader. Det var en relativt snabb process. Det spelades in i mitt sovrum som jag hade som liten och en liten studio som jag har hemma hos mina föräldrar samt under några resor till Los Angeles där jag samarbetade med otroliga människor. Jag tog verkligen min tid samtidigt som det gick väldigt snabbt när jag väl visste vad jag ville få fram.

Kändes själva ideén bakom albumet självklar eller fick du tänka mycket i början av processen?
– Jag ser album som en reflektion av en viss period av livet. Jag visste att albumet skulle bli en berättelse av hur mitt liv hade sett ut under en längre period då allt förändrades fullständigt. Jag plockade upp tråden där jag lämnat den på EP:n. Jag ville berätta historien om hur mitt liv hade förändrats och hur jag kände kring det.

Det känns som att allt gick väldigt snabbt, fyra månader är inte så lång tid?
– Ja, det gick nog väldigt snabbt men jag är väldigt fokuserad när jag jobbar. Det kändes självklart att när jag väl hade bestämt mig för vad jag ville säga så blev strukturen av albumet klart snabbt.

”Musik handlar om att hjälpa människor att förstå att de har mer gemensamt med varandra än vad de tror.”

När nådde du punkten i processen där du kände att “nu är allt klart”?
– Jag trodde att jag var klar flera gånger. Men jag gick tillbaka några gånger och lyssnade igenom låtlistan och tänkte på vilka sätt jag kunde förändra och förbättra. Det kändes nästan som att jag tävlade mot mig själv. Jag gick tillbaka till låtarna och kände “okej, jag tror att jag kan skriva en lite bättre och starkare text på låt nummer 1”. Jag fortsatte så tills jag kände att varje låt var en stark återkoppling till vad jag ville få fram. De sista två låtarna som jag skrev till albumet var Give A Little och Light On. De blev mina två favoritlåtar. Det känns som att just den där sista pushen blev väsentlig för albumet.

När jag hörde albumet för första gången fastnade jag speciellt för Past life.
– Åh! Jag tycker att det är den bästa låten för det är den första låten jag skrev till albumet. Jag skrev den på mina föräldrars piano i deras vardagsrum.

Jag kände verkligen att jag kunde skapa ett band till vissa låtar och applicera mina tankar och erfarenheter på dem. Känner du att du har ett visst band till vissa av dina låtar?
– Jag blir så glad av att höra det för det är något som jag eftersträvade. Jag ville verkligen försöka att vara så sårbar som möjligt på detta album och under processen. Att berätta historierna så ärligt som jag bara kunde.

Du sa tidigare att du arbetade med många spännande personer under processen. Är det någon speciell person var extra speciell?
– Ärligt talat så har alla personer som jag har arbetat med varit personer som jag växt upp med och lyssnat på. Att få chansen att arbeta med dem så nära i studion och få lära mig så mycket av dem, både som mentorer men också som vänner. Det har varit en otrolig process.

Du har turnerat en hel del under de senaste åren, till exempel med Mumford & Sons och HAIM. Har det känts som att du har kunnat ta med dig lärdomar från dem?
– Verkligen, det är som att gå till skolan. Man ser artisten eller bandet göra samma show gång på gång och du får verkligen upptäcka hur de agerar. De har gjort betydligt mer än vad jag har gjort, det är allt från den företagsamma sidan till gemenskapen med deras fans. Jag är en sådan musiknörd och det är så kul att få dyka ned och verkligen analysera dem. Både Mumford & Sons och HAIM är band som är otroligt fina människor och kreativa.

Jag älskar det du säger om gemenskap och att bygga en gemenskap till sina fans. Jag tycker mig se det i din relation till dina fans, till exempel på sociala medier?
– Jag tror det är musikens grund. Musik handlar om att hjälpa människor att förstå att de har mer gemensamt med varandra än vad de tror. Att bygga en gemenskap är den mest centrala aspekten i mitt liv, vare sig det handlar om att bygga band mellan starka kvinnor eller med kompisar som jag har, musiker som samarbetar eller relationen till mitt band som jag turnerar med. Att få människor att känna att de är en del av ett sammanhang är något som de flesta söker efter och vill uppnå. Musik gör ett otroligt jobb i att få människor att känna att de hittar ett sammanhang. Genom att turnera med Mumford & Sons lärde jag mig att det verkligen är något startar i artisten och vad de ger till sin publik. Eller framförallt hur de framför sin musik. Du måste våga vara sårbar för din publik.

”Jag har alltid varit väldigt sårbar i sättet som jag skriver min musik.”

Har det varit svårt för dig att nå den punkten att du känner att du kan vara sårbar genom din musik?
– Jag har alltid varit väldigt sårbar i sättet som jag skriver min musik. Att våga vara sårbar i andra sammanhang som till exempel i intervjuer har verkligen varit något som jag försökt att hitta min plats i, det är en del av mitt jobb nu. På skivan har jag skrivit en del om känslan av att känna sig stressad över att saker händer alldeles för snabbt. Just nu känner jag att jag äntligen är redo för allt. Jag är redo för alla förändringar som sker.

För mig som har sett din karriär utvecklats från utsidan så har allt gått väldigt snabbt från det att du släppte din första singel. Känner du samma sak?
– Ja, jag har definitivt samma känsla själv.

Kändes det svårt att greppa allt från början? .
– Ja, det var väldigt överväldigande. Min värld var väldigt unik med allt som hänt. Men samtidigt är det ingen skillnad mot mina vänner som tog examen från universiteten och började på nya jobb som de var tvungna att lära sig snabbt. Mina vänner har verkligen varit där för mig och stöttat mig under tiden. De har hängt med på turné och min rumskompis har sett till att jag har mått bra hela tiden. Jag har känt så mycket kärlek och omtanke från mina vänner, de har verkligen hjälpt mig att vara den jag är under hela resan.

Kände du alltid att det var musiken som du ville göra eller hade du andra planer någonsin?
– Jag har en examen i engelska och älskar böcker men jag har alltid älskat musik. Det är verkligen något som jag har älskat sedan jag var sjutton år. Genom att jag släpper skivan så känns det om att jag får det svart på vitt att jag kan ta mina erfarenheter och det jag älskar och fortsätta att göra min karriär utmanande för mig.

Hur har du hunnit med så mycket på så kort tid?
– Haha, alltså jag har verkligen ingen aning. Jag har skrivit låtar under tolv år och har gjort saker väldigt snabbt men konstigt nog känns det som att jag har arbetat länge. Att jag kunde ha en karriär av musiken var lite malplacerad. Jag gjorde typ allt jobb innan jag blev “upptäckt” istället för att bli upptäckt under processens gång.

Nu är vårt telefonsamtal snart slut men vi måste hinna prata om ditt Sverigebesök. Du kommer till Stockholm den 8 mars! Vad kan vi förvänta oss?
– Ja, det ska bli så kul! Jag kommer definitivt att gå runt på Berns och försöka hitta köttbullar.

Är det en favorit?
– Jag älskar svenska köttbullar. Förra gången jag var i Stockholm fick jag testa några som var helt otroliga så det blir mitt mål när jag kommer tillbaka.

Du kanske kan be dina svenska fans att ta med några?
– Det är inte en dålig idé, jag är ganska äventyrlig av mig.

 

Författare:
Emma Isberg, Redaktör och skribent

Fotografi:
Press

Pin It on Pinterest

Share This