Madi Banja: ”Jag är hungrig efter jämlikhet”

av | sep 24, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Madi Banja har de senaste fem åren gått från klarhet till klarhet med sina poppiga och dansanta traplåtar. På nya EP:n HUNGER utforskar han för första gången mörkare teman och toner, och hoppas kunna göra en förändring på riktigt.

Med ett gäng framgångsrika singlar, en debut-EP och det kritikerrosade debutalbumet Välsignelsen i bagaget är Madi Banja idag en av de hetaste artisterna i Musiksverige. Nu är han aktuell med EP:n HUNGER, ett projekt som både tar avstamp i artistens egna erfarenheter och blickar utåt.

– Jag känner mig hungrig, det är därför jag har gjort den här plattan. Jag är hungrig efter att må bra. Att vi ska ha det bra i våra förorter. Att jag ska ha det bra när jag är ute istället för att oroa mig för min hudfärg. Jag är hungrig efter framgång, jag är hungrig efter jämlikhet, jag är hungrig efter stabilitet.

HUNGER består av fem låtar och behandlar ämnen som rasprofilering, livet i förorten och social rättvisa. Den mörka tonen som genomsyrar EP:n är något helt nytt från Madi Banja, och det blir tydligt att han genomgått en omfattande utveckling sedan han äntrade musikscenen 2014 som gäst på Ison & Filles Länge Leve Vi.

– Jag har gjort bra musik tidigare, men tankarna var lite annorlunda när jag gjorde den här EP:n, konstaterar artisten.

Sedan den egna debutsingeln, Inga problem, har Madi Banjas musikkarriär varit en boll i rullning som är omöjlig att stoppa. Med kärlek som ledord har hans musik belönats med nomineringar i både P3 Guld och Grammis, och hyllningarna lät sig inte väntas på när debutalbumet Välsignelsen kom förra året.

”Jag har aldrig behövt eller sökt andras bekräftelse.”

I dag är Madi Banja en av Sveriges mest respekterade akter inom hip hop. Han brinner för att skapa musik, men berättar att han aldrig har önskat sig ett liv i strålkastarljuset. På låten No Fame på EP:n sjunger och rappar Madi Banja rakt och ärligt om sina känslor kring kändisskap och sin ödmjukhet inför positionen han hamnat i tack vare musiken.

– Jag är tacksam för allt jag har uppnått, men det var ingenting jag bad om. Jag har aldrig behövt eller sökt andras bekräftelse. Jag flashar inte, det är inte min livsstil. Men samtidigt är jag tacksam för det jag har, det kan inte vara något annat än blessings. Jag bad inte om det, men jag fick det och nu ska jag göra det bästa av det, säger han.

Att bli artist var alltså aldrig planen för Madi Banja, utan snarare något som bara hände. Han berättar att han under uppväxten hade flera talanger, särskilt inom sport, men att han saknade fokuset för att ta det till nästa nivå. Det låter nästan som en slump när han beskriver hur han kom in på musiken, ett infall som råkade bli en fullträff.

– Det var en period i mitt liv då jag tänkte att någonting måste hända. Jag var i naturen, där jag mår bäst, och började hitta min röst genom meditation. Det bästa sättet att visa tacksamhet på är att förvandla sin talang till någonting som aldrig dör. Att göra det bästa av dem möjligheter man har. Och då tänkte jag, vad förlorar jag på att testa? Det var så det kom till.

Slump eller ej, resultatet blev onekligen lyckat. I skrivande stund, knappt två veckor efter releasen av HUNGER, haglar hyllningarna från såväl recensenter som fans över Madi Banja. Det positiva mottagandet kom som en överraskning för artisten, vars musik tidigare har präglats till stor del av glädje, dans och lättsamhet. Han berättar att han var nervös inför att släppa något så annorlunda, men att det samtidigt var en lättnad att få ut det.

– Det känns bra att dela med mig av det här och få ta del av folks reaktioner. Jag har fått jättefin respons! Folk tycker att den är ärlig, precis som jag tänkte när jag gjorde den.

”Antingen talar man om det eller
så får man vara en hycklare och vara tyst.”

Det var en risk att ta klivet bort från de dansvänliga, somriga låtar han blivit känd och älskad för, men det var ett kliv som var nödvändigt att ta, berättar Madi Banja. Kanske var det till och med oundvikligt. Det var när Black Lives Matter-rörelsen blossade upp i början av sommaren och fick större uppmärksamhet än någonsin som han kände att han inte kunde hålla tillbaka längre. Han ville göra sin del i kampen mot rasismen.

– Antingen talar man om det eller så får man vara en hycklare och vara tyst. Jag hade inte så mycket val, kände jag. Jag kände att nog är nog. Jag vill inte att mina barn ska växa upp i samma värld om det ska fortsätta vara så här. Vi kan bara ändra det om vi gör någonting åt det, så nu försöker jag göra mitt.

Och så såddes fröet till det som skulle bli HUNGER. Men trots att den röda tråden genom EP:n till stor del är orättvisa, ojämlikhet och rasism så förklarar Madi Banja att kärnan i hans skapande och varande ändå alltid kommer att vara kärlek.

– Kärlek är min bensin. Det är kärlek som får mig att vakna varje dag och vara positiv. Jag är optimist i slutändan, jag hoppas att allt kommer bli bra. Även om jag vet att det kanske inte blir det så försöker jag övertala mig själv. Man kan bara göra sitt bästa och hoppas att saker löser sig.

På horisonten för Madi Banja ligger nu släpp av ytterligare låtar, en till EP och i slutändan ett fulländat album. Med den nya, mörkare och mer allvarsamma musik han gör just nu hoppas att kunna uppnå mer än att få folk att gunga med i låtarna. Det här är första gången han försöker förmedla ett sådant här budskap och förhoppningen är att det ska leda till någon slags förändring i slutändan.

– Jag hoppas att det leder till att folk accepterar att det här är ett problem. Om vi inte är enade om att det är ett problem kommer det aldrig lösa sig. Så jag hoppas att folk förstår att det här är ett stort problem som har pågått hela tiden och att det är dags att ta tag i det. George Floyd var tändstickan, men bensinen var redan hälld. Det var ju bensin över allt. Jag kände att det var hög tid att hoppa in och försöka få till en förändring. Det är nu eller aldrig.

Författare:
Linn Anglerfjord, Skribent

Fotografi:
Carolina Mendozza

Pin It on Pinterest

Share This