LYSSNAT – VECKA 8

av | feb 21, 2020 | Artiklar, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Damen

Sagrada Família är ett album av genuin intimitet från Göteborgarna i Damen. Discos förtvivlade gitarrmelodi påminner om andra mästerliga indieband som Solen eller Kent och sätter fingret på den känslomässiga sårbarhet som Sagrada Família emellanåt förmedlar. Denna melankoli gränsar också till bitterljuva känsloyttringar som hörs i låtar som I’ll be waiting for it och Your feelings are in your way. Ett album för den som vill ha ett nytt indieband att bli förälskad i.

Frida Johansson 

Frida Johansson, ett bekant namn från akter som Barnet, Kraja och Säkert!, har släppt ett album av sitt soundtrack till Dramaten-föreställningen Bortbytingen. Det har säkerligen sina egenskaper när det paras ihop med teaterscenen, men det är ett växelvis drömskt, mörkt och lekfullt verk på helt egen hand. Vacker svensk folkmusik skriven av Johansson själv blandas med malande melankoli i filmiska stycken.

Hedda Mae 

Norska Hedda Maes hemmaplansspelning på Bergens branschfestival Vill Vill Vest för några månader sen var välbesökt och precis lika funkig som denna nya singel. Pride Goes Before A Fall är riktigt bra groovig funk, blandad med färgglad och quirky pop. Förhoppningsvis får vi se henne växa till ännu en norsk popprinsessa i spåren av Astrid S och Sigrid.

Julia Alfrida

På sin debut-EP ger Julia Alfrida oss mörk, emotionell pop. Dark Doom gör det tydligt att vi lever i en Billie Eilish-influerad samtid. På inget sätt är det kopierat dock, utan mer en egenartad interpolering. Den kaxiga skräckinramningen på Oh God för även tankarna till en R&B-version av nya stjärnskottet Ashnikko eller alt-pop som Slum Sociable. Det gnistrande ljudeffekter och vokaleffekter blandat med trap-hi-hats och hårt bas i välvalda rytmer.

OTHERLiiNE

George FitzGerald följer upp 2018 års fantastiska elektroalbum All That Must Be med ett projekt i samklang med Lil Silva. Det är inte första gången de två electronicaproducenterna samarbetar. På detta korta men ljuva album blandas Lil Silvas sträva synthar och sköna röst med FitzGeralds svävande ljudmattor. OTHERLiiNE förtjänar att spelas på kraftiga högtalare i ett mörkt rum. Och glöm för guds skull inte att kolla in One Lines vackra visuals!

 

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This