LYSSNAT – VECKA 52

av | dec 27, 2019 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

Cosmo Sheldrake

Mitt under sin pågående Tik Tok-hit Birthday Suit, från fjolårets fantastiska platta The Much Much How How and I, har Cosmo Sheldrake också skrivit musiken till naturdokumentären Galápagos. Serien finns inte tillgänglig i Norden, men det går ändå att njuta av Sheldrakes musikaliska lekfullhet och berättarteknik. Det är som en blandning mellan soundtracken till John Williams Harry Potter och Tomáš Dvořáks Machinarium med knäppande, reverbdoppade stränginstrument och Sheldrakes karaktäristiska baritonsaxofon.

Tame Impala 

I Posthumous Forgiveness sjunger Kevin Parker direkt till sin avlidne far, som han aldrig hann försonas med efter många år av avogt förhållande. Låten är ett djupt emotionellt och berörande verk, utan att på något sätt vara sentimentalt, och Parkers röst är fullkomligt omslutet av psykedeliskt synthrik produktion. Posthumous Forgiveness är ytterligare en i raden fantastiska singlar från den efterlängtade uppföljaren till det samstämmigt hyllade albumet Currents från 2015.

SOFIA

Norska SOFIAs debutsingel Fake It var full av härligt funkig bas och glada discogitarrhugg medan Follow You dröp av stark elektronisk upptempo skandipop. Dessa står, tillsammans med taktfast houseflörtande Hollow, i viss kontrast till nya I Don’t Want to Lose a Friend, som är ett naturligt och elegant steg i en mer emotionell riktning. Det trippande pianot och svävande körerna är byggda kring den lugnt svängande tretakten och tillsammans bildas en fantastiskt dynamisk fullkomlighet.

BYLJA 

Jag hade kunnat skriva om Tychos nya singel Stress, en underbar ny singel, men som kanske mest bara låter… Tycho. Istället vill jag ta några rader att lyfta den en dag yngre dubbelsingeln Kosm av danska BYLJA. Det är två lågmält elektrocinematiska verk som flyter samman med mjuk ambiens och i deras naturliga dynamik finns det en ständig mix av lugn, storslagenhet och hopp. Väl värt att lyssna på.

Nina Chuba 

Tyska Nina Chuba har under december släppt sin fjärde singel Lips Shut, där det finns en attityd i text och hennes sätt att leverera dem som för tankarna till svenska Keyra och franska Lolo Zouaï. Den hypnotiska, lågmälda produktionen av Morten Aamodt lämnar rum till Nina Chuba att briljera med sina intressanta versrytmer. Det är tydligt att hon har hittat hem i en modern elektronisk pop som på ett effektivt sätt lutar mer åt rytmisk spoken word än poppiga melodier.

Författare:
Jonas Hallén, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This