LYSSNAT – VECKA 52

av | Dec 29, 2017 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

LAURA MARLING

Indiefavoriten Laura Marling slog igenom som bara 16 år gammal och etablerades snabbt som en singer-songwriter att räkna med. I år släppte hon ett nytt album, Semper Femina. Men hon är inte helt färdig för i år, utan har nu gjort en cover på Bob Dylans A Hard Rains A-Gonna Fall. Det är fint.

JESSE BOYKINS III

Den alternativa R&B-sångaren når fem oktaver och leker med genren med sin silkeslena röst. Jesse Boykins III har tidigare gett ut hela sex album, men det är inte förrän i år som han har skrivit kontrakt med ett större skivbolag, Def Jam Records. Det firar han genom att ge ut albumet Bartholomew genom skivbolaget, en platta som gavs ut redan förra året men som då bara kunde lyssnas på i begränsad form på Soundcloud. Nu är det lättare än någonsin att ta sig an hans experimentella R&B.

UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA

Jag har saknat Unknown Mortal Orchestra (UMO). Det svartsinta och blåögda bandet från Nya Zeeland har varit snåla med att ge ut ny musik, senaste albumet kom 2015. Men vi får åtminstone en julklapp från dem, som följer deras tradition att ge ut en instrumentell låt varje år runt den 25 december. I år heter låten SB-05 och är en närmast 30 minuter lång musikalisk resa.

THE STREETS

Brittiske Mike Skinner, mannen bakom hiphop-akten The Streets, har gett ut sina första livstecken på sex år. Det är två mörka singlar som går under namnen Burn Bridges med det upprepande mantrat “Burn bridges, burn bridges, there are worse things than hurt feelings”. Andra singeln, Sometimes I Hate My Friends More Than My Enemies följer liknande spår, nedtonat och mörkare än vi hörde honom sist.

FELA KUTI

Fela Kuti är verkligen ingen ny artist. Han föddes 1938 i Nigeria och dog 1997. Han räknas till en av de mest inflytelserika artisterna genom tiderna och var artist, politiker och människorättskämpe. Fela Kuti är en pionjär inom afrobeat, och jag föll direkt för denna fascinerande och motsägelsefulla artist. Fela Kuti må vara gammal i gemet, men hans musik har blivit relevant återigen när Erykah Badu har bestämt sig för att ge ut en rad boxar där hon själv väljer ut guldkornen ur hans musikaliska karriär.

Författare:
Saskia Rubensson, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This