LYSSNAT – VECKA 5

av | jan 31, 2020 | Artiklar, Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

EZRA FURMAN

TV-serien Sex Education på Netflix har vunnit många ivriga anhängare, inte minst för sitt soundtrack som är specialskrivet av Ezra Furman. De som har velat konsumera låtarna utan att kolla på serien har hittills haft det kämpigt. Men i samband med seriens andra säsong släpper nu Furman Sex Education Original Soundtrack. Han anlitades för att förmedla tonårsångest genom musiken och frågan är hur många som är bättre lämpade. En favorit från soundtracket är den rörande låten Every Feeling som skrevs en mörk dag för artisten själv.

CLARA KLINGENSTRÖM

Den osannolikt färdiga och mogna debutanten från i fjol kommer efter två förtrollande bra låtar nu med sin tredje singel Sthlm, allt är förlorat. Samtliga tre känns som något man antingen hittar på topplistorna alternativt blir serverad på en riktigt bra pop-klubb. I Sthlm, allt är förlorat sjunger hon som titeln föreslår om huvudstaden och man vill bara höra låten ”en sista gång, flera gånger om”. Dansa till melodin och samtidigt bli berörd av rösten.

STRANGER MOUNTAIN

Trots det att Stranger Mountain hämtar inspiration från The Tallest Man On Earth och Sigur Rós, för The Last Last One tankarna till en del senare, lugnare verk av Mando Diao, främst från plattan Good Times. Vilket är något förtjänstfullt. The Last Last One är en melankolisk, tung och ödesmättad ballad om psykisk ohälsa. Detta är andra släppet efter debutsingeln Boy och båda kommer ingå i artistens första och lovande album, Terminal 5.

ROSALÍA

Mer eller mindre känd för moderna och nyskapande tolkningar av den spanska folktraditionen flamenco fortsätter Rosalía på inslagen väg med Juro Que. Som första spanjorska uppträdde artisten nyligen på Grammys där hon även plockade hem Best Latin Rock, Urban/Alternative Album. Men tre dagar tidigare släpptes singeln Juro Que där hon återvänder till flamencorötterna. De välbekanta inslagen av handklapp är varmt välkomna och glädjande är att höra förnyelse och därmed fortlevnad av klassisk spansk kultur.

BARA KARIN

Koncept-EP:n I changed my voice for you är mer än en samling spår. Det är en berättelse, en novell, om det självmedvetna jaget som med meditativt mindfulness sound och spydigt bitter ton återger en insiktsgivande episod med ”knullkompisen Sankt Nikolaus”. Med låttitlar som DONT FUCKING GHOST ME AGAIN, NEVER TRUST A SMILING HIPPIE och MALE GAZE behöver egentligen ingen ytterligare innehållsbeskrivning ges. Soundet ackompanjeras av ”runda, våta, egengjorda trumljud av vax-stripes och sminkborstar”, vilket är lika kreativt som symboliskt genomtänkt.

Författare:
Markus Hällje, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This