LYSSNAT – VECKA 5

av | feb 1, 2019 | Lyssnat, Ny musik

Popmanis redaktion lyssnar dagligen igenom mängder med ny musik. Varje fredag tipsar vi läsarna om den senaste veckans upptäckter.

JUNIUS MEYVANT

Isländska Júníus Meyvants andra album Across the Borders är ett fint fynd där freak folk och Meyvants soulrika röst tvinnas samman i melodiösa arrangemang med hjälp av blås och stråkar. Albumet andas nostalgi men blir aldrig tröttsamt, utan Júníus Meyvant har sitt eget driv och med rätt mod tror jag han kan bli hur stor som helst.

THE MOUNTAIN GOATS

The Mountain Goats har släppt singeln Younger inför deras kommande 17 (!) album In League With Dragons som släpps den 26 april i år. Albumet, liksom singeln, utforskar genrer som fantasy och sci-fi, ett avstick från deras förra album Goths som snarare var inspirerat av The Cure och Joy Division. Singeln är en sex minuter episk berättelse om ett stridsslag utspelat i fantasins land; ett faktum som bådar gått inför det kommande albumet.

AURORA

Norska Aurora har jämförts med artister som Björk såväl som Lorde. Med sin drömska pop kombinerad med element från folkmusik är Aurora en av Nordens mest lovande stjärnskott. Nya singeln Animal är ett dansvänligt styrkebesked från Aurora, en låt som handlar om människans ironiska tillstånd. Aurora kommenterar själv: “We are always hunting for something. We are animals hunting for animals.”

OCTO OCTA

Producenten Maya Bouldry-Morrison, mer känd som Octa Octa har släppt sin första singel, I Need You, inför sin kommande EP For Lovers. Singeln är en drygt nio minuter lång kärleksodyssé till ett underliggande breakbeat. Mitt i låten ekar en mening: “I love you. Thank you for being there. It means so much to me.”. I Need You är i sin enkelhet en kärlekshymn som värmer både på dansgolvet och i hemmets februarimörka vrå.

BLICK BASSY

Singeln Ngwa är den kamerunske artisten Blick Bassys senaste singel som släpps med tillkommande musikvideo. Låten, sjungen på Bassys förfärders språk Bassa, är en drabbande och vacker hyllning av Ruben Um Nyobé, som var en antikolonial ledare för “Cameroon’s People Union” som kämpade gentemot den franska kolonialmakten. Ngwa är den första singeln inför Blick Bassys kommande album 1958 som släpps senare i år.

 

Författare:
Saskia Rubensson, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This